Lemmikit kuumalla ilmalla

Author picture Inka  - päivitetty: 28/09/2021

Kuinka pitää lemmikkisi turvassa kuumalla säällä

Jos haluat suojella koiraasi tai kissaasi kuumalta säältä, on tärkeää tarjota runsaasti viileitä ja varjoisia paikkoja, paljon lepoaikaa, ylimääräistä vettä sekä tiheää harjausta, jotta koiran tai kissan ruumiinlämpö pysyy vakaana.

1. Tarjoa pääsy viileisiin paikkoihin

  • Varmista, että lemmikkisi pääsee aina viileään ja varjoisaan paikkaan sekä sisällä että ulkona. Varmista, että kanien, jyrsijöiden tai lintujen häkit eivät ole auringonpaisteessa eivätkä roiku liian korkealla, sillä lähellä kattoa on aina kuuminta.

  • Viilennä pienempiä eläimiä jäähdyttämällä kiinteää esinettä (kuten laattalevyä tai vesipulloa) jääkaapissa ja asettamalla se häkin pohjalle. Vaihtoehtoisesti voit ripustaa häkin päälle palan kosteaa, viileää kangasta (valitse valkoista materiaalia, sillä tumma materiaali vetää lämpöä puoleensa). Kanit voivat kärsiä helteessä: muista tarjota niille runsaasti viileitä piilopaikkoja ja pitää ne sisätiloissa erittäin kuumalla säällä.

  • Luo oma viilennystyynysi laittamalla vesipullo pakastimeen ja käärimällä se kankaaseen tai pyyhkeeseen, jonka päällä karvakaverisi voi rentoutua.

  • Ole erittäin varovainen kävellessäsi asfaltilla, hiekalla, jalkakäytävällä tai laatoilla, sillä ne voivat polttaa lemmikkisi tassut. Testaa aina ensin laittamalla paljas käsi suoraan pintaa vasten viiden sekunnin ajaksi. Liian kuuma sinulle? Liian kuuma koirallesi. Pidä kävelyt sen sijaan viileämpään aikaan päivästä ja pysy varjoisissa puistoissa (pidä kuitenkin silmällä käärmeitä ja vältä pitkää ruohoa, jossa punkit voivat piileskellä).

2. Vältä rankkaa liikuntaa päivällä

  • Koirat kärsivät helteestä nopeammin kuin me ihmiset, joten vältä pitkiä, intensiivisiä kävelylenkkejä ja juoksemista. Suunnittele sen sijaan liikunta ja leikit päivän varhaisiin ja myöhäisiin tunteihin, jolloin on viileämpää. Älä pakota koiraa juoksemaan: anna sen itse päättää kävelyn vauhti ja intensiteetti. Jos ulkona on liian kuuma, sisäleikkejä, jotka ovat psyykkisesti haastavia, ovat esimerkiksi ruoan "metsästys" piilottamalla herkkuja ympäri taloa tai opettamalla koirallesi uusia temppuja.

  • Monet koirat eivät tunne rajojaan, joten rohkaise niitä lepäämään. Pyydä lemmikinhoitajaasi ottamaan kuumuus huomioon, kun hän suunnittelee aikaansa koirasi kanssa: tavoitteena ei saa koskaan olla fyysinen uupumus helteessä.

3. Vältä aurinkoa

  • Aurinko voi todella polttaa, ja lemmikit voivat palaa auringossa aivan kuten ihmisetkin. Erityisesti lyhytkarvaiset tai vaaleaturkkiset lemmikit ovat alttiita auringonpolttamalle ja mahdolliselle ihosyövälle. Näin voi käydä myös kaikille lemmikeille, joilla on vaaleanpunainen nenä tai korvien kärjet sekä paljas vatsa.

  • Onneksi eläimille on olemassa erityisiä aurinkovoiteita, sekä UV-suojavaatteita niin koirille kuin kissoille. 

4. Pidä huolta lemmikkisi nesteytyksestä

  • Tarjoa päivittäin raikasta juomavettä ja ota kannettava vesiastia mukaan, kun olet lemmikkisi kanssa ulkona. Jätä kotiin muutama täysi vesiastia siltä varalta, että jokin astia kaatuu tai kuivuu. Älä käytä jääkylmää vettä, sillä se voi aiheuttaa lemmikillesi pahoinvointia.

  • Älä laita kissan vesiastiaa ruokakupin tai hiekkalaatikon lähelle: kissat juovat mieluummin erillisessä paikassa. Ja jos olet huolissasi siitä, että kissasi tarvitsee enemmän vettä, lisää hieman vettä sen märkäruokaan, jolloin siitä tulee keittomaista herkkua.

  • Syötä jyrsijöille ja kaneille vetisiä välipaloja, kuten kurkkua ja porkkanaa. Ja koirille jääkuutio voi olla hauska herkku! Ennen kuin annat sen koirallesi, huuhtele jääkuutio kylmällä vedellä, jotta koiran kieli ei tartu siihen.

5. Harjaa ylimääräiset karvat

  • Turkin ylimääräinen harjaaminen on hyvä tapa saada ilmaa kissan tai koiran turkkiin. Harjaa ylimääräinen karva pois, mutta älä aja lemmikkiäsi, ellei eläinlääkäri kehota siihen, sillä turkki on tärkeä lämmönsäätelyn kannalta.

6. Huolehdi hygieniasta

  • Lämmin sää tuo mukanaan bakteereja. Varo, ettei koirasi juo likaisista ojista tai lätäköistä, sillä se voi sairastua pahasti. Älä jätä tuoretta tai märkää ruokaa jääkaappiin pitkäksi aikaa ja puhdista lemmikkisi ruoka- ja juoma-astiat säännöllisesti. Vaihda lemmikkisi vesi joka päivä, jotta sen juoma-astiaan ei kasva levää.

  • Pidä kissasi hiekkalaatikko erityisen puhtaana ja siivoa koirasi jätökset aina kävelyllä ollessasi. Pidä kanien ja jyrsijöiden häkit erityisen puhtaina ja tarkista niiden ulosteet säännöllisesti ripulin ja loisten varalta. Kala-akvaariossa olevasta vedestä voi tulla levän kasvualusta, joten vaihda vesi säännöllisesti.

  • Kesällä loisten, kuten punkkien ja kirppujen, riski on suuri: tarkista koirasi ja kissasi päivittäin näiden varalta. Mikäli havaitset lemmikkisi käyttäytymisessä muutoksia, kuten kutinaa, kuolaamista, pahoinvointia tai ruokahalun muuttumista, ota välittömästi yhteys eläinlääkäriin.

7. Älä ikinä jätä lemmikkiä autoon

  • ÄLÄ KOSKAAN jätä minkäänlaista lemmikkieläintä yksin autoon tällaisella säällä tai edes lievästi lämpimällä säällä. Ei ikkunoiden ollessa auki tai edes hetkeksi.

  • Lämpötila autossa voi nousta hyvin, hyvin nopeasti (kyllä, jopa pilvisenä päivänä), ja se voi johtaa helposti kuolemaan.

  • Jos sinun on silti matkustettava lemmikkisi kanssa, laita ilmastointi päälle, laita autoon viilennyssmatto, tarjoa juomavettä ja pysähdy säännöllisesti kävelylle puiden alle. Pidä lemmikkiäsi aina tarkasti silmällä, jotta se ei kärsi ylikuumenemisesta, äläkä koskaan jätä sitä ilman valvontaa.

8. Suunnittele etukäteen tulipalon varalta

  • Näillä säillä moni paikoin Suomea on päällä metsäpalovaroitus. Muista ottaa lemmikkisi mukaan hätäsuunnitelmiin ja pidä aina mukana pieni pakkaus, jossa on kaikki välttämättömät tarvikkeet ja lääkkeet valmiina. Ja jos asuinalueesi ilma on savuista, pidä lemmikkisi ilmastoiduissa sisätiloissa, kunnes tilanne rauhoittuu.

Oletko lähdössä kesälomareissulle? Varaa lemmikillesi hoitaja tänään!

Oletko lähdössä lomalle tänä kesänä etkä voi ottaa lemmikkiäsi mukaan? Varaa Pawshakesta rakastava paikallinen lemmikkinhoitaja, joka pitää lemmikillesi seuraa joko sinun tai lemmikinhoitajan luona.