Lemmikit ja mielenterveys

Author picture Pawshake

Kaikki, jotka viettävät lemmikkien kanssa aikaa vähänkään pidempään, tietävät että ne saavat meidät iloisiksi. Ne voivat jopa kantaa vaikeimpien aikojen läpi.

Sulje silmäsi, ja ajattele kuinka mukavaa on leikkiä koiran kanssa pihalla, tai kuinka kissa kehrää, kun rapsuttelet sitä rauhallisesti pitkän työviikon jälkeen. Uuden tutkimuksen mukaan lemmikeiden vaikutus hyvään ja vahvaan mielenterveyteemme on aliarvioitu jo pitkään - ja vaikutus onkin paljon suurempi, mitä aiemmin on luultu.

Tutkimuksessa joukko mielenterveysongelmista kärsiviä ihmisiä arvotti tukiverkkojaan sen mukaan, minkä he itse kokivat jaksamiselleen tärkeiksi. Osallistujia oli 54, joista 25 omisti lemmikin. Arvottamisessa käytettiin ympyrädiagrammia, joka oli jaettu kolmeen sisärenkaaseen. Osallistujat saivat asettaa heille tärkeimmän asian ympyrän keskelle, kun vähemmän tärkeät asetettiin ympyrän keski- tai ulkoreunoille. Tukiverkkoja olivat mm: ystävät, perhe, työkaverit, lemmikit, hoitoalan ammattilaiset, harrastusryhmät, esineet jne.

Suurin osa lemmikeistä oli asetettu keskelle sisimpään ympyrään, joka kuvasti kaikkein tärkeintä tukiverkkoa. Lemmikit olivat tärkeimpiä silloin, kun tukiverkot muiden ihmisten kanssa olivat vähäisiä tai hankalia muodostaa.

Lemmikit mm:

  • rauhoittivat ja tukivat, kun kanssakäyminen oli hankalaa muiden ihmisten kanssa
  • auttoivat hallitsemaan tunteita vaikeissa tilanteissa
  • pakottivat omistajiaan pysymään aktiivisina elämässään

Omistajat kokivat, että lemmikit eivät tuomitse heitä vaan tukevat, vaikka heillä onkin vaikeuksia elämässään.

Vaikka tämän alan tutkimuksia ei ole paljon, tutkimuksesta voidaan nähdä, että lemmikit ovat tärkeitä ihmisten mielenterveydelle. Eläinavusteista terapiaa on jo olemassa, mutta tutkimuksen mukaan olisi myös tärkeätä ottaa huomioon ihmisten omien lemmikkien rooli. Tutkimuksessa mainitaan myös, että omia lemmikkejä ei vielä juurikaan oteta huomioon ihmisten hyvinvointia tarkastellessa.

Jos elämäntilanteesi sallii, voi lemmikin hankkiminen siis olla hyvä idea. Tällöin täytyy ottaa huomioon asioiden rahallinen puoli, mutta myös henkinen puoli. Lemmikistä huolehtiminen on suuri vastuu, mutta se tuo myös mukanaan paljon. Jos lemmikkiin pitkäaikainen sitoutuminen ei kuullosta vielä sopivalta, voit myös pohtia lemmikinhoitamista - vastuu pysyy samana, mutta ajallisesti hoitaminen on lyhyempää.

Vielä kertauksena, mitä iloa lemmikki voi tuoda elämääsi:

  • Lemmikki luo sinulle päivärytmin - lähes kaikilla lemmikeillä on päivärytmi, joka koostuu säännöllisestä ruokinnasta, liikunnasta, aktivoimisesta, seurustelusta ja muusta hoitamisesta. Lemmikki tuo elämään niin paljon iloa, että rytmissä pysyminen on helppoa.
  • Lemmikit antavat sinulle tarkoituksen - niitä ei kiinnosta mitä muualla tapahtuu. Sinä olet niille aina numero ykkönen! Ne todellakin rakastavat ja tarvitsevat sinua, ja tuovat elämällesi tarkoituksen. Toisesta huolehtiminen on hyvin palkitsevaa.
  • Et voi välttyä liikunnalta - n tärkeää leikkiä ja liikkua lemmikkisi kanssa säännöllisesti, mutta se on tottakai tärkeää myös sinulle. Tässä on tietysti eroja lajien ja rotujen välillä. Matelijat eivät kaipaa sellaista aktiviteettia, kuin pienjyrsijät, kanit, kissat tai koirat. Lajinmukainen elämä on kuitenkin tärkeää kaikille, lajista ja rodusta riippumatta!
  • Lemmikeillä on rauhallinen vaikutus ympäristöönsä - vaikka .. joskus se vaikutus on päinvastainen. Miten reagoit, kun näet söpön koiran ulkona? Niin, et liene pysyvän kovin rauhallisena. Mutta iloinen ja onnellinen kuitenkin olet - ja se on tärkeää elämässä. Lemmikit muistuttavat elämän yksinkertaisuudesta, siis siitä, että elämästä tulisi nauttia. Lemmikkien kanssa se onkin helppoa!
  • Lemmikit yhdistävät sinut maailmaan ja yhteisöösi - olitpa sitten odottelemassa eläinlääkärissä, koirapuistossa, kävelyttämässä kissaasi tai shoppailemassa eläinkaupassa: jos lemmikkisi on mukanasi, ihmiset haluavat tulla juttelemaan. Tai vähintäänkin he kuikuilevat uteliaina ja hymyilevät teille. Mikäs sen mukavampaa? Lemmikkien avulla on helppo keksiä juttelemisen aihetta, ja voitpa löytää vaikka uusia koirapuistokavereita.
  • Lemmikki on aina ystäväsi - kärsitkö halipulasta, tai ihan vaan kärsivällisestä kuuntelijasta, joka ei tuomitse tai väitä vastaan? Lemmikillesi jutteleminen on terveellistä, ja erittäin hyvä tapa purkaa tunteita. Nykymaailman kiireisinä aikoina on tärkeää muistaa pysähtyä - juttele lemmikkisi kanssa tänään!

Ehkäpä olet valmis ryhtymään lemmikinhoitajaksi tai koiranulkoiluttajaksi - lisää energiaa elämääsi ja liity Suomen Pawshake lemmikinhoitajiin, otamme sinut mielellämme mukaan!