Lemmikit ja avioero: mikä on lemmikkisi parhaaksi?

Author picture Pawshake

Monille meistä lemmikit ovat osa perhettä. Tämä tarkoittaa sitä, että jos perhe hajoaa, olemme ison ongelman äärellä. Lemmikin hyvinvointi on asetettava oman halun edelle, joten on hyvä olla tilanteen tasalla ja yrittää katsoa tilannetta ulkopuolisen silmin. Kuinka voit siis taata, ettei lemmikkisi kärsi erosta?

Suurimmassa osassa parisuhteista ei ole selvää jakoa kuka on kissan tai koiran ”omistaja”. Kun suhde alkoi, saattoi sinulla olla jo entuudestaan lemmikki, joka onkin nyt kiintyneempi toiseen osapuoleen. Tai päinvastoin sinulla saattaa olla erityisen läheiset välit kumppanisi koiraan. Tai ehkäpä olette hankkineet lemmikin yhdessä. Oli tilanne mikä tahansa, eron sattuessa teidän tulee päättää kenen luona lemmikki jatkossa asuu. Hurjimmissa tapauksissa on tarvittu ulkopuolinen viranomainen selvittämään tilanne. Tällöin ei kuitenkaan välttämättä löydetä sitä parasta ratkaisua lemmikin kannalta.

Lemmikkien huoltajuussopimukset

Laissa lemmikki määritellään esineeksi. Siksi se lasketaan omaisuudeksi samalla tavalla kuin esimerkiksi sohva tai pöytä, kun tehdään omaisuuden jakoa. Lemmikeille ei siis ole olemassa virallisia “huoltajuus”-säädöksiä, kuin esimerkiksi lapsille. Usein asiasta tehdään kuitenkin jonkinlainen sopimus. On suhteellisen yleistä että pariskunnat luovat yhdessä sopimuksen, joka määrittelee missä lemmikki asuu ja kuinka mahdolliset kulut (eläinlääkärikäynnit, vakuutus, jne.) hoidetaan eron sattuessa. Tämä on kurja aihe tuoda esille silloin kun suhteessa on kaikki hyvin. On kuitenkin hyvä käydä läpi vaihtoehdot etukäteen, sillä se vähentää tarvetta nahistelulle ja stressille myöhemmin. Näin myös varmistat, että rakas karvakasasi saa kaiken ansaitsemansa ja tiedät myös oman asemasi ja vastuusi mahdollisen eron tapahtuessa. Tätä sopimusta tehdessä on hyvä ottaa huomioon seuraavat asiat:

  • Kuka lemmikin osti/hankki?
  • Kenellä on lemmikin kanssa vahvin side?
  • Kummalla osapuolista on enemmän aikaa lemmikistä huolehtimiseen?
  • Kumman talous kestää paremmin lemmikistä syntyviä, arkisia kustannuksia?

On äärimmäisen tärkeää laittaa lemmikin hyvinvointi etusijalle. Erot voivat olla toisinaan hyvin tunnepitoisia ja kauttaaltaan sotkuisia. Myös lemmikille nämä perheen kokoonpanon muutokset aiheuttavat paljon stressiä. Monet lemmikit tulkitsevat herkästi omistajiensa tunnetiloja. Yrittäkää siis pysyä mahdollisimman rauhallisina koko prosessin läpi, vaikkei se helppoa olisikaan.

Perheen ollessa yhdessä lemmikki on voinut tottua siihen, että koko ajan kotona on joku. Nyt jos päädyt yksin ja lemmikki joutuukin äkillisesti viettämään työpäivät itsekseen, voi siitäkin koitua ongelmia. Erityisesti koirilla on taipumus ero-ahdistukseen. Sitä voit lievittää esimerkiksi hankkimalla koirallesi päivähoitajan, kun itse olet töissä. Monet eronneet perheet myös käyttävät ”yhteishuoltajuutta” samalla tavalla kuin lasten kanssa. Näin lemmikistä ei tarvitse luopua kokonaan.

Sopimusten sudenkuopat

Joskus edellä mainittu yhteishuoltajuus ei toimi, vaan kodin vaihtaminen vain stressaa lemmikkiä. Lemmikit (niin kissat kuin koiratkin) arvostavat tuttua ympäristöä ja rutiineja, jotka muuttuvat aina kodin vaihtuessa ja se voi olla hyvin hämmentävää lemmikillesi. Yhteishuoltajuus siis edellyttää hyvät välit toisiinne, jotta voitte keskustella koiran kasvatuksesta, säännöistä sekä päivittäisistä rutiineista. Kissojen suhteen tilanne voi olla koiraakin haastavampi, sillä ne ovat vieläkin tarkempia ympäristöstään ja stressaavat todella helposti, jos joutuvat koko ajan uusien hajujen täyteiseen ympäristöön. Uusi koti voi siis olla (varsinkin alussa) epämukava ympäristö lemmikillesi. Lisää haasteita tuo mahdolliset uudet perheenjäsenet. Muista myös, että lemmikki voi kaivata omaa ‘suosikkiaan’, tällöin tila voi edetä jopa masennukseen. Se voi näkyä lisääntyneenä nuolemisena/rapsuttamisena, sisäsiisteysongelmina, ruokahaluttomuutena tai muina käytösongelmina.

Yritä tehdä tästä muutoksesta kokonaisuutena mahdollisimman helppo lemmikillesi. Älä siis rankaise tuhmuuksien tekemisestä, tottelemattomuudesta tai stressikäyttäytymisestä. Sen sijaan anna lemmikillesi aikaa tottua tilanteeseen ja tarjoa hänelle virikkeitä viemään ajatuksia muualle. Lemmikkisi reagoi normaalisti tähän epänormaaliin tilanteeseen, eikä siksi rankaisusta ole kuin haittaa. Jos kokeilette, toimisiko yhteishuoltajuus teidän tapauksessanne: muistakaa varmistaa, että tilanne on aina rauhallinen, eikä sisällä tappeluita, kun koira muuttaa. Tukekaa koiraa sen ollessa hämillään ja antakaa aikaa tottua tähän uuteen menettelyyn. Koiran kotiutumista uusiin koteihin voi helpottaa esimerkiksi pitämällä esillä samoja elementtejä kuin aikaisemmassa vakituisessa kodissa. Sellaisia ovat esimerkiksi koiran peti, viltit ja lelut (nämä voidaan jakaa kotien kanssa puoliksi tai kuljettaa lemmikin mukana). Anna koirallesi myös ekstra huomiota sen ollessa kanssasi. Esimerkiksi pitkät lenkit ja rapsuttelusessiot luovat turvallisuudentunnetta ja auttavat koiraasi rentoutumaan uudessa paikassa. Lue täältä lisää kuinka voit antaa hauvallesi sen ansaitsemaa huomiota.

Paras ratkaisu?

Kissat ovat tyypillisesti enemmän kiintyneitä ympäristöönsä kuin ihmisiin, joten yhteishuoltajuus voi olla haasteellista ilman että kissa stressaantuu. Kodin vaihtuminen paikasta toiseen on suuri stressitekijä kisulle. Ne voivat reagoida epämukavaan ympäristöön esimerkiksi merkkailemalla ja karkailu yrityksillä. Niinpä niinkin yksinkertainen menettely kuin vierailu voi olla ratkaisu huoltajuuskiistaanne. Antakaa toiselle osapuolelle mahdollisuus käydä kylässä ihan vain viettämässä aikaa lemmikkinne kanssa. Sopikaa nämä vierailut etukäteen ja tehkää niistä stressittömiä. Kun molemmat osapuolet käyttäytyvät hyvin, mahdollistaa tämä lemmikille paljon kaivattua spesiaalia aikaa.

Parisuhteiden päättyminen tekee aina kipeää. Siksi tällainen sopimus on hyvä myös sinun itsesi kannalta. Lemmikit tarjoavat paljon tukea ja lohtua vaikeina aikoina. Siispä ole aloitteellinen, ehkäise ongelmia ja puhu asiat selväksi kumppanisi kanssa: mitä järjestelyjä asia vaatii? Mikä on paras vaihtoehto ajatellen lemmikkiänne? Älkääkä unohtako aihetta, kun se on kerran käyty läpi, vaan palatkaa aiheen pariin aina silloin tällöin. Sillä tilanteet muuttuvat: toisella teistä voi suhde lemmikkiin vahvistua tai muuten elämäntilanteet voivat muuttua.

Olemme kiinnostuneita kokemuksistanne. Kuka omistaa lemmikin parisuhteessanne? Oletteko sopineet, kuinka asiat järjestetään, jos suhde tulee tiensä päähän? Oletko kenties tällä hetkellä yhteishuoltaja lemmikille? Voit jättää kommenttisi kokemuksistasi alle tai Facebook-sivullemme.