Lemmikin heinänuha ja sen lievittäminen

Author picture Inka  - päivitetty: 05/10/2023

Voiko koirat ja kissat kärsiä heinänuhasta?

Sekä koirat että kissat voivat kokea heinänuhaa aivan kuten ihminenkin, kun kukat alkavat kukoistaa ja ruoho kasvaa.

Jotkut rodut ovat herkempiä heinänuhalle kuin toiset, joten on tärkeää tarkkailla lemmikkisi oireita tähän aikaan vuodesta. Heinänuhan oireet voivat olla lemmikille todella epämiellyttäviä ja vaatia lääkärin hoitoa.

Koira läähättää korkealla nurmikolla

Mikä aiheuttaa heinänuhaa lemmikeille?

Aivan kuten me ihmiset, kevät- ja kesäsää voi laukaista heinänuhan koirilla ja kissoilla. Kevään aikana kasvavat kasvit vapauttavat ilmaan siitepölyä ja siemenitiöitä. Tuuli voi levittää näitä ärsyttäviä hiukkasia, jolloin lemmikkisi iho kutiaa. Vielä pahempaa on, että lemmikkisi saattaa nauttia ruohossa pyörimisestä, mikä voi entisestään lisätä ärsytystä.

Mitkä ovat kissan tai koiran heinänuhan oireet?

Toisin kuin ihmisillä, lemmikkien allergiat näkyvät yleensä enemmän heidän ihollaan kuin silmissä ja poskionteloissa. Tämän seurauksena saatat nähdä ihottumaa, haavaumia tai hilseilevää ihoa, jota lemmikkisi ei voi lopettaa raapimasta, hankaamasta tai pureskelemasta. Tämä saattaa näkyä eniten lemmikkisi kuonon, kainaloiden, korvien, vatsan, tassujen tai hännän tyvessä.

Kissa rapsuttaa itseään

Valitettavasti joillakin lemmikeillä heinänuhan ärsytys voi olla niin voimakasta, että ne raapivat turkkinsa kokonaan irti kutisevan paikan ympäriltä. Muita lemmikkisi oireita voivat olla valuvat silmät, vuotava nenä, niiskuttaminen, hengityksen vinkuminen tai jopa kivuliaat korvatulehdukset. Toisaalta joidenkin lemmikkien ihoon ei välttämättä tule ihottumaa. Siksi on tärkeää tarkkailla voimakasta raapimista, vaikka lemmikin iho näyttäisi olevan kunnossa.

Toiset lemmikit voivat olla herkempiä heinänuhalle, ja tutkimusten mukaan jotkut koirarodut ovatkin herkempiä kuin toiset. Näitä ovat cockerspanielit, saksanpaimenkoirat ja kultaisetnoutajat.

Kuinka lievittää lemmikin allergioita?

Jos lemmikilläsi on heinänuhan oireita, sinun tulisi aina ensin konsultoida eläinlääkäriäsi. He tarkistavat, onko heinänuha varmasti syypää ja ettei oireiden takana ole mitään muuta, kuten hiivatulehdusta, viruksia tai loisia. Jos kutinakohta on erittäin huonossa kunnossa, eläinlääkäri voi ehdottaa, että lemmikkisi käyttää kauluria ihon paranemisen helpottamiseksi.

Cavalier King Charlesin spanieli haukottelee kauluri päässään

Eläinlääkäri voi suositella joitain lääkkeitä lemmikillesi jotta se selviää keväästä ja kesästä. Eläinlääkäri voi esimerkiksi ehdottaa lemmikkien antihistamiineja päivittäin tai rauhoittavia voiteita kutinan lievittämiseksi. Vaihtoehtoisesti hän voi ehdottaa lemmikkisi kylvettämistä, trimmaamista tai harjaamista joka päivä allergeenien poistamiseksi sen turkista. Lopuksi eläinlääkäri voi vielä suositella, että vältät kävelyä paikoissa, joissa on tuoreeltaan leikattu ruoho, koska tällöin ilmassa on erityisen paljon siitepölyä.

On hyvä idea kertoa koiran ulkoiluttajalle, jos lemmikilläsi on heinänuha, jotta hän voi valita vähemmän siitepölyisen reitin, kun vie koirasi lenkille. Klikkaa alta, jotta voit löytää kokeneen koiranulkoiluttajan lähialueeltasi.

Löydä lemmikinhoitaja