Kuinka hoidat koirasi kuivaa ihoa

Kuinka hoidat koirasi kuivaa ihoa

13/02/2018

Talven kylmä ilma voi kuivattaa ihoamme pahasti, ja valitettavasti sama pätee myös lemmikkeihimme. Kuiva ilma = kuiva iho, ja tunnetusti huoneilmamme on varsinkin syksyisin ja talvisin erittäin kuivaa, jolloin koiramme alkavat rapsutella itseään. 

Kuivan ihon aiheuttajia voi olla monta - syy ei välttämättä ole täysin yksiselitteinen. Syynä voi olla sää, sisälämmitys, ilmastointi, vähentynyt juomisen tarve kesän jälkeen ja esim. ruokavalio. Myöskin liiallinen - tai liian vähäinen - suihkussa käyminen voi aiheuttaa kuivaa ihoa ja kutinaa. Tämä riippuu hyvin paljon yksilöstä, mutta myös rodulla voi olla vaikutusta. Näiden lisäksi voi olla myös sisäisiä syitä, esim. atopia, allergia tai muu sairaus. Kuivasta ihosta kärsivät useimmiten vanhemmat koirat, kuin pennut. Pennuilla iho-ongelmat kertovat yleensä allergiasta.

Mitä asialle voi sitten tehdä? Aivan ensimmäiseksi asiasta kannattaa jutella eläinlääkärin kanssa. Mikäli syynä on esim. allergia (esim. shampoolle, ruoka-aineelle..), ruokintaongelma, loiset tai mahdollisesti jokin muu sairaus - ei asiaa välttämättä voi hoitaa pelkin kotikonstein. Kyseessä voi olla jokin muu ongelma, kuin pelkästään kuiva iho. Kysäise siis eläinlääkäriltäsi vähintään puhelinkonsultoinnilla tai seuraavan käynnin yhteydessä. Useimmiten iho-ongelmia voidaan hoitaa onnistuneesti.

Jos kyseessä vaikuttaa olevan vain 'normaali' ihon kuivuminen, voit kokeilla seuraavia vinkkejä!

Anna puikkonokallesi kunnon kylpy!

On hyvin rodusta ja yksilöstä riippuvaista, tarvitaanko talvisin enemmän, vai vähemmän, pesukertoja. Nyrkkisääntönä: kosteuttava shampoo ja hoitoaine ovat talviturkin ystävä. Jos koirasi turkki tarvitsee erikoishoitoaineita, voit myös käyttää molempia hoitoaineita (ensin erikoishoitoainetta, ja sen jälkeen kosteuttavaa). Tosin nykyään useimmat hoitoaineet sisältävät myös kosteuttavia aineita.

Kunnon turkkirodun kanssa kannattaa harkita eläinlääkäriltä saatavia nesteampulleja, joiden avulla kosteuttavia ainesosia saadaan levittymään laajemmalle alueelle. Neste levitetään jakauksen kohdalle, josta se leviää itsestään. Karvattomien koirien kanssa voit levittää kosteusvoidetta suoraan iholle - jotkut koirat hyötyvät myös hellästä ihon kuorimisesta. Jos käytät ihmisten tuotteita VARMISTA että tuote ei sisällä lääkeaineita! Esim. jotkut reseptillä määrättävät kosteusvoiteet saattavat olla myrkyllisiä koirille. Turvallisinta on kysyä tuoteneuvoa apteekista.

Turkin harjaaminen on myös tärkeää. Kyseessä ei ole vain se, miltä koira näyttää ulkoisesti - takkuuntunut turkki voi olla kipeä, ja aiheuttaa tulehduksia ihoon. Koiran turkkia kannattaa harjata säännöllisesti, myös siksi, että se lisää luonnollista rasvantuotantoa ja poistaa kuoleita ihosoluja ja irronnutta karvaa. Näin iho pystyy hengittämään ja uudistuu tehokkaammin.

Varmista, että koirasi juo tarpeeksi

Koirallasi tulee aina olla saatavilla raikasta vettä. Myös talvisin. Kuuman kesän jälkeen koirat alkavat luonnollisesti juoda vähemmän, joka saattaa olla osasyynä ihon kuivuuteen. Voit kannustaa koiraa juomaan hiukan enemmän lisäämällä esim. kuivaruoan sekaan vettä. Märkäruoan ja raakaruoan tarjoaminen ovat myös hyviä tapoja saada lisää nesteitä ruokavalioon.

Mikäli ruokavalionmuutoskaan ei auta ongelmaan, kannattaa tarkistaa saako koirasi tarpeeksi öljyjä. Ruokaan lisättäviä kalaöljyjä ja -öljykapseleita löytyy kaikista hyvin varustetuista eläintarvikeliikkeistä sekä eläinlääkäreistä. Huomioithan, että kaikki öljyt eivät sovi kaikille, joten aluksi kannattaa ostaa vain pieni pullo kokeiluun.

Pidä huoneilman kosteusprosentti optimaalisena

Ilmankostutinlaitteet ovat nykyään edullisia ja vaihtoehtoja löytyy moneen tarpeeseen. Tästä hyötyy koko perhe - huonekasvit mukaan lukien.

On passiivisia kaukaloita, sähkökäyttöisiä perinteisiä "sumuttimia" ja moderneja ultraäänilaitteita. Kaikista edullisinta on kuitenkin levittää vastapestyt pyykit kuivumaan telineisiin - tämä on myös ekologista, sillä silloin et tarvitse pyykinkuivaajaa tai sähkökäyttöistä sumutinta. Säästät tilassa ja sähkössä - win-win situation! :)

Niksinikkarin unelma, tee-se-itse -nurkkaus

Kukapa ei rakastaisi rauhallista hierontaa?

Kokosimme teille kaksi erittäin simppeliä ja luonnollista öljyhoitoa, jotka voit tehdä koirallesi helposti. Näillä voit hoitaa esim. rohtuneet ja kuivuneet tassunpohjat, yksittäiset ruhjeet tai kuivahtaneen nenän pielet.

Suosittelemme kokeilemaan näitä ensin pienelle alueelle, ettei koirasi vain saa mitään allergista reaktiota näistä hoidoista. Yleisesti nämä öljyhoidot ovat kuitenkin hyvin siedettyjä. Muista myös, ettei öljyä kannata laittaa alueille, joista iho on raavittu rikki.

  • Oliiviöljy - kokeile esim. kylmäpuristettua extra virgin öljyä. Sekoita 5 - 10 tippaa oliiviöljyä pariin desilitraan vettä ja hiero koirasi turkkiin ja iholle. Lopuksi taputtele hellästi pyyhkeellä ja harjaa turkki pariin kertaan läpikotaisin. Vaihtoehtoisesti voit lisätä pari tippaa öljyä koiran shamppoon sekaan, mikäli öljyä jää liikaa koiran turkkiin pelkän öljyhoidon jäljiltä.
  • Kookosöljy - tämä öljyjen ihme. Suosittelemme käyttämään korkealaatuista merkkiä - epäilyttävän halvat kookosrasva saattavat sisältää muutakin kuin pelkkää kookosrasvaa. Ota pieni määrä purkista ja hiero kämmenten välissä, kunnes rasva muuttuu juoksevaksi. Hiero koiran turkkiin ja ihoon, käy varsinkin ongelma-alueet läpi hyvin. Lopuksi taputtele hellästi pyyhkeellä ja harjaa turkki pariin kertaan läpi läpikotaisin.

Toivottavasti koirasi saa näistä vinkeistä apua! Jaa kokemuksesi meidän instagramissamme kuvien kera, ja lemmikkisi voi päästä tilimme viikon lemmikiksi!