Koiran kanssa telttailemaan!

Author picture Pawshake

Koiranomistajat rakastavat lomailua luonnon parissa - varsinkin telttailu ja patikointi on nostanut päätään viime vuosina. Luonnossa samoilu on tietysti moninkerroin hauskempaa oman koiran kanssa - silloin täytyy kuitenkin muistaa ottaa huomioon tiettyjä asioita.

1) Tarkista rokotukset, passi ja paikalliset säännökset

Vaikka matkustaisit vain Suomen sisällä, tarkista vähintäänkin että rokoset ja madotukset ovat ajan tasalla. Rokotuksista löydät tiedon koirasi rokotuskortista. Jos taas lähdet matkalle ulkomaille, tai aiot ylittää naapurirajoja metsässä, ota selvää eri maiden säädöksissä mm. rokotusten, madotusten, maahanpääsyn, passin ja mikrosirun osalta. Jos kävelet metsässä ilman selkeä tarkkaa reittiä, saatat vahingossa kulkea rajojen yli. Klikkaa tästä lukeaksesi Eviran vienti- ja tuontisäännöksistä EUn alueella.

2) Löydä sopiva telttailupaikka

Luonnollisesti voit valita vain telttailupaikkoja, joihin koirat ovat sallittuja tuoda. Mieti tätä myös koirasi kannalta - onko lähistöllä pesupaikkaa, johon koirat ovat sallittuja? Onko koirille tarpeeksi tilaa olla kaukana muista koirista, tai tilaa leikkiä muiden koirien kanssa? Voitko käydä koiran kanssa rauhassa kävelyllä telttailualueen lähistöllä? Nämä eivät ole aina itsestäänselvyyksiä, tutki siis ennalta esim. eri nettisivujen kautta paikkasuosituksista.

3) Valitse oikeat tarvikkeet mukaan

Koiria ei yleensä saa pitää vapaana leirintäalueilla, joten muista ottaa mukaan ainakin yksi pidempi hihna normaalin hihnan lisäksi. Iltaisin voi tulla kylmä, jolloin oma peti (vähintään viltti tai kaksi) on hyvä ottaa mukaan, varsinkin niitä joisas on tuttuja hajuja kotoa. Tarvitset tietysti myös tarpeeksi ruokaa ja matkaruoka/juomakupit matkaan - kokoontaitettavia kuppeja löytyy useimmista tavarataloista ja eräkaupoista. Ota myös huomioon, että todennäköisesti et voi laittaa ruokia pakkaseen tai jääkaappiin - raa'alla lihalla ruokkiminen voi siis olla haastavaa. Muista totuttaa koirasi ajoissa muuhun ruokaan, jotta maha ei mene matkan aikana sekaisin.

4) Varmista, että koirasi pärjää vaihtelevien sääolosuhteiden kanssa

Koirat eivät pärjää vaihtelevien lämpötilojen kanssa niin hyvin kuin me - me voimme itse helposti vähentää tai lisätä vaatteita, toisin kuin koirat. Varmista että koirallasi on pääsy lämpimään tilaan - tai, mikäli telttailette kesällä - että koirasi pääsee halutessaan viileään varjoisaan paikkaan. Ota aina mukaan raikasta vettä, esim. näppärään juomapulloon, jossa on juomakuppi samassa. Kylmällä ilmalla kannattaa muistaa ottaa koiralle lämpimää vaatetta mukaan, mikäli koirasi yleensä tarvitsee lämpömantteleita. Älä myöskään unohda verryttelyn tarvetta itsellesi ja koirallesi, muutoin lihakset voivat mennä jumiin.

Kuva: Flickr

5) Jaa telttasi tai karavaanarisi koirasi kanssa

Anna koirasi nukkua niin lähellä sinua, kuin mahdollista. Parhaimmassa tapauksessa koirallasi on oma tuttu paikka teltassasi tai karavaanissa vieressäsi. Koiraa ei kannata jättää nukkumaan yksin teltan ulkopuolelle tai erilliseen telttaan, sillä se saattaa stressata sitä liikaa. Tällöin on myös riskinä, että lemmikkisi varastetaan. Voit totuttaa koiraasi nukkumaan teltassa jo ennen matkaa kotonasi!

Huomioi myös:

Saatat myös haluta lähteä leirintäalueelta yllätysretkille - esim. pyöräajelulle tai käymään läheisessä kaupungissa. Koiraasi et tietenkään voi jättää tällöin yksin, mikä siis neuvoksi? Kurkkaa sovelluksemme kautta, jos lähistöllä olisi rekisteröityneitä hoitajia! Hoitajiamme löydät paljon myös ulkomailta, eli jos olet lähdössä pidemmälle matkalle - kurkkaa lähistön hoitajat sovelluksen tai nettisivun kautta.

Jos koirasi on äänekäs esim. öisin, tai ei muusta syystä välitä telttailusta, kannattaa miettiä onko sen ottaminen mukaan fiksua. Voit etsiä paikallisen hoitajan kauttamme, jolloin voit nauttia lomastasi rauhassa metsän siimeksessä.

Ihania