Cavalier kingcharlesinspanieli | Koirarodun esittely

Author picture Inka  - päivitetty: 06/02/2024

Cavalier kingcharlesinspanieli valokeilassa

Cavalier kingcharlesinspanieli makaa sängyllä

 

Faktoja cavalier kingcharlesinspanielista

 • Rodun nimi: cavalier kingcharlesinspanieli
 • Luokitus: kääpiökoira
 • Koko: pieni
 • Trkki: keskipitkä tai pitkä, silkkinen
 • Väri: erilaisia väriyhdistelmiä, yleisimmin kolmivärinen (musta, valkoinen ja ruskea), blenheim (kastanja ja valkoinen), musta ja ruskea sekä rubiini (tasaisen punainen)
 • Luonne: hellä, lempeä, ystävällinen
 • Perheystävällinen: kyllä
 • Ystävällinen muita lemmikkejä kohtaan: kyllä

Taustoja cavalier kingcharlesinspanielista

Cavalier kingcharlesinspanieli on viehättävä ja rakastettava kääpiökoira, joka on valloittanut koiraharrastajien sydämet maailmanlaajuisesti. Näillä suosituilla koirilla on selvästi kuninkaallinen ulkonäkö, ystävällinen käytös ja silkkinen turkki. Tässä artikkelissa käymme läpi asioita, mitä sinun tulee tietää cavalier kingcharlesinspanielista.

Alkuperä ja historia

Cavalier kingcharlesinspanielilla on pitkä ja kuninkaallinen historia sylikoirina ja rakkaina seuralaisina. Rotu sai alun perin nimensä Englannin kuninkaalta Charles II:lta, joka tunnetusti rakasti näitä koiria.

Kuningas Charles II:n hallintokauden jälkeen Englannin monarkia suosi rotua vuosisatojen ajan. Englannin ulkopuolella myös eurooppalaiset kuninkaalliset ja aristokraatit ihailivat näitä koiria niiden suloisen ja lämpimän luonteen vuoksi.

Nykyään cavalier kingcharlesinspanieli on edelleen suosittu perhekoira lempeän luonteensa ansiosta. Ne ovat erinomaisia kumppaneita perheille, sinkuille sekä eläkeläisille.

Cavalier kingcharlesinspanieli lenkillä metsässä

 

Fyysinen ulkomuoto

Cavalier kingcharlesinspanieli on pieni rotu, jolla on siro ja sopusuhtainen rakenne. Niiden silmiinpistävin ominaisuutensa on niiden silkkinen turkkinsa. Tätä turkkia voi olla monissa eri väriyhdistelmissä, mukaan lukien kolmivärinen, blenheim, musta ja ruskea sekä rubiini. Niillä on ilmeikkäät, suuret, tummat silmät, jotka huokuvat lämpöä ja ystävällisyyttä, ja niiden korvansa ovat pitkät ja silkkiset.

Cavalierilla on pehmeä, aaltoileva tai suora häntä ja lempeä ilme, mikä tekee niistä erittäin ihastuttavia. Niiden kompakti koko ja suloinen ulkonäkö tekevätkin niistä suositun pientä ja viehättävää koiraa etsivien keskuudessa.

Cavalier kingcharlesinspanielin käytös ja temperamentti

Cavalier kingcharlesinspanieli tunnetaan ystävällisestä ja rakastavasta persoonallisuudestaan. Ne ovat ulospäinsuuntautuneita, ja tulevat hyvin toimeen kaiken ikäisten ihmisten ja muiden lemmikkien kanssa. Tämän vuoksi ne viihtyvät ihmisten seurassa ja omistajiensa läheisyydessä.

Cavalierit ovat lempeitä ja harvoin aggressiivisia, joten ne ovat erinomainen valinta lapsiperheille. Kuitenkin, kuten kaikilla roduilla, varhainen sosiaalistaminen ja koulutus ovat välttämättömiä sen varmistamiseksi, että niistä kasvaa hyvätapaisia aikuisia. Cavalierit ovat hyvin miellyttämisenhaluisia ja reagoivat hyvin positiiviseen vahvistukseen perustuviin koulutusmenetelmiin.

Cavalier kingcharlesinspanieli leikkii rannalla

 

Cavalier kingcharlesinspanielin kouluttaminen ja liikuttaminen

Cavalier kingcharlesinspanielin kouluttaminen vaatii kärsivällisyyttä, johdonmukaisuutta ja positiivista vahvistusta. Nämä koirat ovat innokkaita miellyttämään, joten kiitoksilla ja herkuilla pääsee jo pitkälle. Varhainen kouluttaminen ja sosiaalistaminen ovat ratkaisevassa asemassa sen varmistamiseksi, että ne sopeutuvat ja ovat kohteliaita muita koiria ja ihmisiä kohtaan.

Vaikka cavalier on pieni rotu, ne vaativat silti säännöllistä liikuntaa pysyäkseen onnellisina ja terveinä. Päivittäiset kävelylenkit, leikkiaika ja henkinen stimulaatio interaktiivisten lelujen ja pelien avulla ovat välttämättömiä niidän hyvinvoinnille. Ne eivät ehkä tarvitse yhtä paljon liikuntaa kuin suuret rodut, mutta ne nauttivat kuitenkin aktiivisesta elämäntyylistä.

Cavalier kingcharlesinspanielin kanssa eläminen

Cavalier kingcharlesinspanielin kanssa eläminen tuntuu kuin sinulla olisi uskollinen ja rakastava ystävä rinnallasi joka päivä. Nämä koirat viihtyvät seurassa ja haluavat osallistua kaikkeen päivittäiseen toimintaasi. Asuitpa sitten yksin tai ison perheen kanssa, cavalier voi olla erinomainen lisä kotiisi.

Kuten minkä tahansa koiran kohdalla, on tärkeää ymmärtää cavalierin erityistarpeet ja oikut. Rakkauden, huomion ja asianmukaisen hoidon tarjoaminen takaa karvaiselle ystävällesi onnellisen ja terveen elämän.

Cavalier kingcharlesinspanielin terveys

Cavalier kingcharlesinspanielit ovat yleisesti terveitä koiria, mutta kuten kaikki rodut, ne voivat olla alttiita tietyille terveysongelmille. Tässä on joitain yleisiä terveysongelmia, joita on havaittu cavalier kingcharlesinspanieleilla:

 • Sydänsairaudet: Cavalierit ovat alttiita sydämeen liittyville ongelmille, erityisesti mitraaliläpän sairaudelle (MVD).
 • Syringomyelia (SM): Tämä on kivulias tila, joka vaikuttaa aivoihin ja selkärankaan, ja jota esiintyy yleisesti rodulla.
 • Korvaongelmat: Cavalierit ovat alttiita korvatulehduksille lurppakorviensa vuoksi. Siksi omistajien on muistettava puhdistaa korvia säännöllisesti.
 • Silmäsairaudet: Joillekin cavaliereille voi kehittyä silmäongelmia, mukaan lukien kaihi ja verkkokalvo-ongelmia.
 • Patellaluksaatio: Tämä ortopedinen ongelma voi johtaa ontumiseen ja epämukavuuteen.

Säännölliset eläinlääkärin tarkastukset, tasapainoinen ruokavalio ja rakastava kotiympäristö voivat auttaa vähentämään näiden terveysongelmien riskiä. Vastuulliset jalostuskäytännöt ovat myös välttämättömiä rodun terveyden ylläpitämiseksi.

Cavalier kingcharlesinspanieli makaa sohvalla

 

Cavalier kingcharlesinspanielin (turkin)hoito

Cavalier kingcharlesinspanielin hoito edellyttää säännöllistä huomiota sen silkkiseen turkkiin ja yleiseen puhtauteen. Lisäksi niiden pitkät korvat vaativat erityistä varovaisuutta infektioiden estämiseksi. Tässä muutamia hoitovinkkejä:

 • Harjaa cavalierin turkki useita kertoja viikossa sotkujen ja takkujen estämiseksi.
 • Pese tarpeen mukaan, tyypillisesti muutaman viikon välein.
 • Puhdista korvat säännöllisesti ja tarkista ne infektioiden varalta.
 • Harjaa hampaat hyvän suun terveyden ylläpitämiseksi.
 • Leikkaa kynnet niin usein kuin tarpeen.

​​Ota hoitorutiinit käyttöön jo nuoresta iästä lähtien, jotta prosessi on miellyttävä ja stressitön sekä sinulle että koirallesi.

Cavalier kingcharlesinspanieli on ihastuttava ja rakastava seuralainen, joka tuo iloa mihin tahansa kotitalouteen. Niiden viehättävä persoonallisuutensa, kuninkaallinen historiansa ja suloinen luonteensa tekevät niistä arvokkaan lisäyksen perheille ja yksilöille. Olitpa sitten koirien ystävä tai mahdollinen cavalierin omistaja, nämä upeat koirat valloittavat varmasti sydämesi.

Tarvitsetko koiranhoitajaa huolehtimaan cavalier kingcharlesinspanielistasi lomallasi? Suuntaa Pawshakeen nyt löytääksesi välittävän ja vastuullisen koiranhoitajan läheltäsi.

 

Löydä lemmikinhoitaja