Apua, koira karvoittaa kaiken! Vinkkejä karvanlähtöaikaan

Author picture Pawshake

Se tuntuu aivan loputtomalta: koirasi heittää talviturkkinsa ympäri asuntoa. Nyt, kun kesä on tullut meille rynnäköllä, karvanvaihtoaika tuntuu vieläkin rankemmalta. Miten koirien karvanvaihtoaika oikeastaan toimii? Voitko auttaa koiraasi (ja asuntoasi) jotenkin, ja mitä sinun ei kannattaisi tehdä? Lue vinkkimme.

Koirasi turkki on kaunis ja älykäs keksintö, joka pitää koirasi terveenä, kuivana ja viileänä. Kahdesti vuodessa, kun lämpötilat alkavat nousta tai laskea, monet koirat ja kissat tiputtavat karvojansa kaikkialle. Tämä karvanlähtöaika voi kestää 3-4 viikkoa ja aiheuttaa ärsyyntymistä sekä lemmikille että omistajalleen. Jotkut koirat tiputtavat turkkinsa lähes kokonaan, jolloin karvanlähtöaika voi tuntua loputtomalta. Onkin tärkeää, että lemmikinomistaja tiedät miten voit parhaiten auttaa karvaista kaveriasi karvanlähdön aikana.

Tunne koirasi turkki

Jokaisen koiran turkki on erilainen. Karvanlähtöajan kesto ja voimakkuus riippuvat rodusta, joten jokaisen koiran kohdalla pitää tietää oikeat turkinhoitokeinot. Jotkut koirat, esim. villa- tai kiharaturkkiset koirat, voivat tiputtaa karvojaan läpi vuoden. Ne eivätkään noudata normaalia karvanlähtöaikoja, vaan vaihtavat karvaansa alati. Harjaaminen auttaa pitämään turkin puhtaana vanhoista irronneista karvoista ja mahdollisesta hilseestä tai liasta. Karkeakarvaiset koirat vaihtavat karvaansa ympäri vuoden, erotuksena on vain se, etteivät karva oikeastaan tipu pois. Tällaisten koirien turkki tulee nyppiä kahdesti vuodessa, jotta vanha karva saadaan uuden terveen karvan edestä pois. Karkeaturkkisten koirien turkinhoito on tärkeää tehdä oikein, sillä esim. turkin ajaminen voi aiheuttaa kutinaa ja muita ongelmia. Pitkäturkkisten koirien kanssa taas on muistettava rutiininomainen turkinhoito - pesu ja harjaus.

Pehmeä- ja lyhytturkkiset koirat vaihtavat karvaansa hiukan ympäri vuoden, mutta kahdesti vuodessa ne tiputtavat PALJON karvaa. Kesän tullessa koirat vaihtavat talviturkkinsa pois, jotta ne kestävät kesän kuumuuden kanssa. Lopputuloksena koko asuntosi on täynnä karvoja, ja sinusta tuntuu kuin siivous ei loppuisi koskaan. Voit kuitenkin helpottaa urakkaasi!

Kiharakarhaiset koirat eivät tiputtelevat karvojaan ympäri vuoden ja niitä tarvitsee harjata säännöllisesti

Karvan vaihtaminen on luonnollista ja hyväksi koirallesi

Perinteisesti koirat ovat pitäneet turkistaan itse huolen. Se on ollut helppoa, sillä suurimmaksi osaksi turkki pitää huolen itsestään - aivan itse. Karvanlähtöaikana koirat poistivat vanhan turkkinsa nuolemalla sitä pois, pyörimällä mutakylvyissä ja kihnuttamalla itseään puita ja pensaita vasten.

Karvanvaihtaminen tapahtuu luonnon mukaan, lämpötilan ja valon vaikutuksesta. Turkki vastaa ympäristönmuutokseen vuodenaikojen muutosten mukaan. Nykyään koirat kuitenkin asuvat lähinnä sisätiloissa, joka voi aiheuttaa pieniä ongelmia luonnolliseen tasapainoon. Esim. talvisin koirat viettävät paljon aikaa takkojen äärellä. Kesällä taas on paljonkin lämpötilan vaihtumisia, esim. sisällä voi ollakin viileää ilmastoinnin ansiosta. Me ihmiset olemme myös vaikuttaneet koirien turkkeihin eri jalostusvalinnoillamme, esim. pitkäturkkisten ja karkeakarvaisten rotujen kohdalla. Tämän takia koirat tarvitsevat hiukan apua karvanlähtöaikansa kanssa.

Harjaaminen, pitäisikö vaiko ei?

Säännöllinen turkin harjaaminen poistaa ylimääräisiä vanhoja karvoja, varsinkin karvanlähtöaikaan, ja voi auttaa helpottamaan kutinaa. Lyhyt- ja pehmeäturkkisten koirien kanssa kannattaa kuitenkin olla hiukan varovaisempi. Karvanlähtöajan ulkopuolella ei välttämättä ole tarpeen harjata tämänturkkista koiraa, mutta se voi riippua myös yksilöstä. Liikaharjaaminen voi myös vahingoittaa koirasi ihoa. Koirasi kasvattajalta saat juuri sinun yksilöllesi sopivat ohjeet.

Valitse oikeanlainen harja, joka sopii sinun koirasi turkille. Lyhytkarvaisille koirille sopii pehmeä harja (esim. kumisuka). Pitkäkarvaisille koirille voi käyttää esim. kampaa tai harjaa. Harjatessa muista olla hellä - mikäli koirallasi on takkuja, selvitä ne hellästi, ennenkuin harjaat koko turkin läpi. Myös ihoa täytyy muistaa varoa, emme esim. suosittele käyttämään karstoja.

Estääkseni takkuuntumista, muista kiinnittää huomiota mm:

  • Korvan ympäristöön
  • Nenään / suuhun / partaan
  • Kainaloihin
  • Anturoiden ja varpaiden välisiin alueisiin
  • Hännän alla olevaan alueeseen

Oletko palkkaamassa koiranhoitajaa yön yli hoitoon tai päivähoitoon? Kerro hoitajallesi koirasi turkista, jolloin hoitaja voi pitää huolen hoitamalla koiraasi oikein.

Pestä vaiko jättää pesemättä?

Karvanlähtöaikaan peseminen voi tuoda koirallesi helpotusta. Juokseva vesi ja ph-neutraali shampoo voivat irroittaa joitakin kuolleita karvoja. Jos koirasi on tottunut kuivaimeen, sillä ehdottomasti kannattaa puhaltaa lisää kuolleita karvoja irti. Se myös auttaa turkkia pysymään takuttomana. Lyhytkarvaiset tai pehmeäturkkiset koirat eivät välttämättä tarvitse shampoota, mutta tämä riippuu yksilöstä. Muista, että liiallinen peseminen voi häiritä koirasi normaalia turkin tilaa, voit lukea siitä lisää täältä.

Vielä viimeiseksi: hyvinvoivalla koiralla on hyväkuntoinen turkki - tämänkin takia on siis tärkeää, että koirasi on lajinmukaisella ja tasapainoisella ruokavaliolla. Tiputtaako koirasi karvoja myös karvanlähtöajan ulkopuolella? Oletko huomannut ihossa ärsytystä, kaljuja länttejä tai rapsutteleeko koira itseään usein? Tällöin kannattaa miettiä voisiko koirallasi olla esim. stressiä tai allergiaa, joka aiheuttaa oireet. Konsultoi tällöin eläinlääkäriäsi.

Entä ne kaikki karvat meidän kotona?

Valitettavasti et voi paljon muuta, kuin imuroida normaalia enemmän... Karvanlähtöaikana voit vain harjata ja pestä koiraasi - se auttaa jonkin verran. :)