7 tapaa miellyttää kissaasi

7 tapaa miellyttää kissaasi

09/08/2018

Kissoista puhutaan "helppohoitoisina" lemmikkeinä, jotka vaativat vain vähän aikaa ja huomiota. Tämän seurauksena niiden perustarpeet sekä luontaiset halut usein ylenkatsotaan ja ne saattavat unohtaa, kuinka "olla kissa". Meidän alla olevat 7 helppoa vinkkiä parantavat pienen karvapallosi elämää huomattavasti ja saavat hänet pian kehräämään onnesta!

1: Metsästäjä

Kissat omaavat erittäin vahvan saalistus vietin, ja jopa herttaisin sylikissa on sisimmältään vaistonvarainen metsästäjä. Niiden urheilullinen ruumiinrakenne, terävä näkö ja erityisen hyvä hajuaisti tekevät kissoista ideaalisesti varusteltuja takaa-ajoa varten. Ne saalistavat mielellään hämärässä, missä niiden poikkeuksellisen hyvä yönäkö mahdollistaa saaliin havaitsemisen pimeässä. Metsästys myös tarjoaa kissoille tärkeää liikuntaa ja antaa mahdollisuuden harjoitella ajoitus- sekä koordinaatiotaitoja.

Joten, mahdollista kissallesi paljon tilaisuuksia saalistaa. Voit simuloida metsästämistä "saalistus" ja "kalastus" leikeillä, käyttäen esim. onkilelua, jonka päässä on höyheniä tai vaikkapa laser-osoittimella. Muistathan: On paljon hauskempaa hiirestäjällesi jos vedät "saalista" pois päin hänestä, etkä häneen päin.

2: Rauha & hiljaisuus, ja paljon tilaa

Kissat viettävät noin. 60% ajastaan nukkumalla, suurin osa siitä tapahtuu päiväsaikaan. Joten, varmistathan että viiksekkäällä ystävälläsi on rauhallisia nukkumispaikkoja, joissa sitä ei häiritä ihmisten, pienten lasten tai toisten lemmikkien toimesta.

Rauha ja hiljaisuus, yhdistettynä laajaan liikkumatilaan on äärimmäisen tärkeää kissasi terveydelle ja hyvinvoinnille. Jos liian monta kissaa joutuu nukkumaan vierekkäin, voivat ne stressaantua ja näin ollen näyttää stressaantumisen merkkejä (mm. huonekalujen raapimista, pissailua tai kakkimista vääriin paikkoihin tai jopa aggressiivisuutta). Jos sinulla on useampi kissa ilostuttamassa elämääsi kotonasi, varmistathan että niillä kaikilla on mahdollisuus päästä rauhoittumaan itsekseen niin halutessaan. Kissat suosivat korkeita paikkoja, josta ne voivat tiirailla ympäristöään turvallisesti. Voit luoda esim. kirjahyllyn päälle mukavan nurkkauksen kissallesi, ihan vain laittamalla sinne sen suosikkipedin. Kissasi on ikuisesti kiitollinen!

3: Ihmisten huomio: lyhyesti, rakkaudella ja usein

Kissat rakastavat ihmisten huomiota, vaikkakin se saattaa olla erilaista mihin me ihmiset olemme tottuneet. Jotkut kissat rakastavat kiepahtaa tiukalle kerälle syliisi, kun taas jotkut haluavat mieluummin vain moikata lyhyesti useasti pitkin päivää. Muista huomioida kissasi yksilöllisyys, äläkä pakota sitä pitkiin halihetkiin mikäli se ei niistä välitä. Kissasi kyllä näyttää sinulle mistä se pitää - sinun tarvitsee vain tarkkailla sen käyttäytymistä.

4: Raapiminen

Kissoilla on luonnollinen tarve päästä raapimaan kynsillään - raapiminen luo niille hyvänolon tunnetta, kynnet pysyvät lyhyinä ja kissat merkitsevät reviiriään kynsimällä eri paikkoja. Toisinsanoen - raapiminen lievittää kissojen stressiä. Jokaisella kissalla tulee olla vähintään yksi suuri raapimispuu, mutta mieluiten useampi - ja eri kokoisia ja muotoisia. Yksi puu voi olla esim. leveä ja monitasoinen, mutta jotkut kissat eivät välttämättä välitä sellaisista. Ehkäpä pelkkä lattiasta kattoon ulottuva raapimistolppa on juuri sinun kissasi unelma?

5: Hiekkalaatikko

Kissat ovat äärimmäisen siistejä eläimiä, ja vaativatkin puhtaan hiekkalaatikon. Ne eivät myöskään halua tassutella tai pissutella toisten kissojen jätöksissä, joten sinun pitää hankkia jokaiselle kissalle oma hiekkalaatikko. Usein saman talouden kissat silti käyttävät kaikkia hiekkalaatikoita - silloin ne valitsevat rauhallisimman ja siisteimmän juuri sen hetkiseksi vessakseen. Kissanhiekaksi sinun kannattaa aina valita hajustamaton hiekka - hajusteet saattavat olla ihania meidän mielestämme, mutta kissojen herkät nenät eivät niistä välitä. Eli - valitse hajustamaton imukykyinen hiekka, siivoa vessa paakuista vähintään päivittäin ja pese hiekkalaatikko säännöllisesti. Helppoa!

6: Ruoka

Me kissanomistajat saatamme tuntea houkutusta kissojemme lellimiseen, esim. erilaisten herkkujen avulla. Suurin osa lemmikkikissoista kärsii lihavuudesta, joka aiheuttaa niille mm. monenlaisia terveysongelmia. Kissat ovat muutenkin pieniä eläimiä, ja jopa kilon ylipaino voi tuoda mukanaan ongelmia. Varmista, että kissasi ruokavalio on proteiinipitoinen, eikä tarjoamasi ruoka sisällä vehnää tai maissia - kissan elimistö ei sulata näitä hiilihydraatteja kunnolla, eikä kissa näitä siis tarvitse. Suosittelemme valitsemaan ruoaksi vähintään kahta seuraavista, jotta kissasi ruokavalio pysyy vaihtelevana: korkealaatuinen viljaton nappula, viljaton märkäruoka tai raaka liha. Muista, että pelkässä raakaruokinnassa tulee ottaa huomioon lisäravinteet, sillä pelkkä liha ei sisällä kaikkea kissan tarvitsemia lisäravinteita. Turvallinen vaihtoehto onkin antaa raakaa lihaa muun ruoan ohella. Herkkujen sijasta voit helliä kissaasi uusilla aktivointileluilla, raapimistolpalla tai leikkihetkellä - notkea ystäväsi valitsisi sinut milloin vain herkkujen sijasta!

7: Jokainen kissa on oma upea yksilönsä

Kyllä, kissat ovat yksinäisiä metsästäjiä, joilla on hassu maine. Ne myös nimenomaan haluavat pysyä sekä henkisesti- että fyysisesti aktiivisina. Kuitenkin, jokainen kissa on oma persoonansa ja esim. hellyyden tarve voi vaihdella kissasta kissaan. Tarkkaile kissasi käyttäytymistä kunnolla, opiskele sen uniikkia kehonkieltä ja tarjoa sille sen luonnollisia tarpeita vastaavia toimintoja: metsästystä, leikkimistä, nukkumista ja hellyyttä.

Onko sinulla liian vähän aikaa kissallessi? Silloin voit etsiä eläinrakkaan kissanhoitajan, joka voi leikityttää ja hellitellä kissaasi kotikäynneillä, kun et ole kotona.