Vinkkejä lääkkeiden antamiseen lemmikille suun kautta

Author picture Inka

Miksi lemmikille on niin vaikeaa antaa lääkkeitä?

Jotkut lemmikit ovat rennompia kuin toiset kun niille annetaan lääkkeitä, mutta on hyvin yleistä, että lemmikit eivät pidä tästä kokemuksesta. Vaikka sinä tiedät sen olevan heille tärkeää, he eivät ymmärrä tätä tosiasiaa! Kissa tai koira saattaa vihata lääkkeen rakennetta, hajua tai makua tai yksinkertaisesti ei pidä siitä, että se pakotetaan nielemään jotain. Niillä saattaa olla jopa negatiivisia assosiaatioita eläinlääkärikäynneistä tai ne eivät pidä siitä, että niitä käsitellään suun alueelta.

Tästä huolimatta kaikkien lemmikkien on otettava lääkkeitä silloin tällöin, ja tämän vuoksi onkin hyödyllistä opetella antamaan niitä. Mutta onneksi tämä taito on sellainen, joka yleensä muuttuu helpommaksi harjoittelemalla.

Täältä löydät muutamia vinkkejä, joiden avulla voit tehdä elämästäsi (ja lemmikkisi elämästä!) paljon helpompaa ja mukavampaa lääkkeiden antamisen suhteen.

Vinkkejä lääkkenantoon koiralle tai kissalle

Pillereiden, kapseleiden ja tablettien piilottaminen lemmikkisi ruokaan

Jos eläinlääkärisi sanoo, että lemmikkisi saa ottaa lääkkeen ruoan kanssa, tämä menetelmä on yleensä toimiva vaihtoehto. Anna lemmikillesi jotain sen rakastamaa ruokaa (muista kuitenkin tarkistaa eläinlääkäriltäsi, mikä on turvallista yhdistää lääkkeeseen) silloin, kun tiedät sen olevan hyvin nälkäinen.

Mitä nopeammin lemmikkisi syö ruoan, sitä epätodennäköisemmin se huomaa siinä mitään erikoista. Tämän takia sopivan suupalan kokoinen ruoka toimii usein hyvin - kuten lusikallinen märkäruokaa. Varmista, että lemmikkisi on niellyt pillerin kokonaan eikä ole sylkenyt sitä ulos, sillä tarkan hajuaistinsa avulla se voi huomata lääkkeen. Tästä syystä pillerin antaminen suoraan lemmikin suuhun on varmempi vaihtoehto sille, että lemmikki on oikeasti ottanut lääkkeensä.

Lääkkeiden antaminen lemmikillesi sellaisenaan

Tämä on joskus tarpeen, mikäli lemmikkisi lääkkeen kanssa ei saa syödä tai jos se arvaa, että olet piilottanut jotain sen herkkuihin (mikä on melko todennäköistä!). Paras tapa opetella antamaan lemmikillesi lääkkeitä suun kautta on varata eläinlääkärikäynti, jotta lääkäri voi näyttää sinulle kuinka tämä tapahtuu: olet kuitenkin todennäköisesti jo valmiiksi lääkärin vastaanotolla, kun lemmikillesi määrätään lääkkeet.

Tee lääkkeen antamisesta osa lemmikkisi päivittäistä rutiinia, esimerkiksi iltaruoan yhteyteen, jos mahdollista. Ja anna sille samalla paljon kehuja ja rapsutuksia.

Pillerit, tabletit ja kapselit

Muutamia käteviä vinkkejä:

  • Dippaa pilleri kosteaan lemmikinruokaan ennen kuin annat sen lemmikillesi, jotta tästä tulee miellyttävä kokemus.
  • Kallista lemmikkisi päätä varovasti hieman taaksepäin (tämä avaa lemmikin alaleuan luonnollisesti). Aseta pilleri kielen takaosaan ja pidä leuka varovasti suljettuna kolmen sekunnin ajan varmistaaksesi, että pilleri on nielty. Leuan alta rapsuttaminen voi auttaa nielemistä.
  • Jos mahdollista, palkitse lemmikkisi herkulla ja rapsutuksilla heti pillerinannon jälkeen.

dog taking medicine

Nestemäiset lääkkeet

Lemmikistä riippuen, nestemäinen lääke saattaa olla nopeampaa ja helpompaa kuin pillerin muodossa oleva. Kuten pillereistäkin, kannattaa keskustella eläinlääkärisi kanssa siitä, kuinka lääkkeen antaminen tapahtuu. Hänen pitäisi antaa sinulle ruisku tai suositella sellaista, jotta annostelumäärä on oikea. Lue lääkkeen ohjeet huolellisesti ja säilytä lääkettä oikeassa lämpötilassa.

Muutamia käteviä vinkkejä:

  • Vältä kallistamasta päätä taaksepäin tai antamasta nestettä nestettä liian nopeasti, sillä tämä voi aiheuttaa nesteen valumisen henkitorveen
  • Suihkuta lääkettä suuhun posken ja hampaiden väliin ja silitä lemmikkisi kaulaa edistääksesi nielemistä.
  • Jos mahdollista, anna lemmikkillesi herkku heti lääkkeen jälkeen.
  • Huomaathan, että joskus kissat kuolaavat ja niiden suu vaahtoaa luonnostaan, jos ne maistavat jotain katkeraa. Jos näin tapahtuu, avaa kissan leuka varovasti ja tähtää seuraavalla kerralla kielen takakolmanteen, sillä siellä kissalla on vähemmän makunystyröitä.

Jos pahin käy ja lemmikkisi kieltäytyy ehdottomasti ottamasta lääkkeitään, keskustele lemmikkisi eläinlääkärin kanssa. Hän voi tarkistaa, onko kieltäytymisen taustalla jotain muuta, ja varmistaa, että lemmikkisi saa lääkkeensä.

Ja muista, kuten monessa muussakin asiassa, tässäkin harjoitus tekee mestarin: joten älä huoli, jos tämä vaatii useamman yrityksen tai on aluksi hieman sekavaa!