Pelkääkö lemmikkisi ilotulitteita? 5 vinkkiä helpottamaan vuodenvaihdetta

Author picture Pawshake  - päivitetty: 20/11/2023

Stressi, traumat ja kadonneet lemmikit: Uuden vuoden aatto voi olla hyvin hankalaa aikaa eläimille. Ilotulitteet eivät vain aiheuta stressiä ja ahdistusta, vaan myös monet lemmikit karkaavat säikähdettyään räiskettä. Omistatko lemmikin tai oletko lemmikinhoitaja? Vuodenvaihteessa on hyvä ottaa käyttöön erityiset varotoimet, ettei lemmikkisi katoaisi.

Pelokkaat koirat voi tunnistaa niiden kehonkielestä: Häntä koipien välissä, korvat liimattuna päähän, läähättäminen, huulten nuoleminen, haukottelu, täriseminen, edestakainen ravaaminen, yritykset piiloutua eikä hänelle kelpaa ruoka, leikki tai muukaan huomio. Oletko huomannut lemmikilläsi joitain näitä edellä mainittuja käytösmalleja? Sitten kannattaa jatkaa lukemista, sillä keräsimme vinkkejä, kuinka voit helpottaa hauvasi olotilaa ja mahdollistaa hänelle hyvän alun uudelle vuodelle!

Ehkäise ilotulitteiden aiheuttama ahdistus: ääni treenaus

Pitkällä tähtäimellä, tämä on hyvä tapa totuttaa koira paukkeeseen ja treenaaminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin Marraskuun puolella. (Olisiko tämä hyvä Uuden vuoden lupaus?) Voit totuttaa hauvasi erilaisiin ääniin hyödyntämällä äänitteitä, joita on tarjolla CD:nä sekä ilotulite appinä. Myös Youtubesta löydät sopivia leikkeitä, joilla lähteä totuttaa koiraa ilotulitteiden ääniin. (Samaa metodia voi käyttää myös ukkosen jne kanssa!) Aloita hiljaisella volyymilla, äläkä pakota lemmikkiäsi mihinkään, sillä se vain pahentaa pelkoa. Voit ensiksi asettaa äänen lähteen vaikka toiseen huoneeseen ja äänen soidessa, leikkiä lemmikkisi kanssa toisessa huoneessa. Tästä lähtötilanteesta lähdetään kasvattamaan ääntä pikkuhiljaa ja usean päivän ajan. Täältä löydät lisätietoa kuinka onnistua pääsemään eroon ilotulite pelosta treenaamalla.

Estä karkailu parhaasi mukaan

Uuden vuoden aattona lemmikkejä katoaa kaksi kertaa enemmän kuin tavallisena päivänä. Pauke ja välkkyvät valot helposti säikäyttävät niin kissan kuin koirankin ja ne saattavat hädissään juosta karkuun, eivätkä välttämättä osaa enää takaisin, varsinkin jos pelkotila jää päälle. Siksipä on tärkeää panostaa karkaamisen ehkäisyyn. Myöskään siihen ei kannata luottaa, että koirasi tai kissasi ei ole aiemmin mitenkään reagoinut paukkeeseen. Säikähtäminen voi olla monen asian summa ja saada normaalisti rauhallisen ja itsevarman lemmikkisi käyttäytymään epätyypillisesti (yllättäen juokseekin karkuun tai piiloutuu liian pieneen rakoon).

Täältä löydät vinkkejä kuinka ehkäistä karkaaminen ja toimintaohjeita kuinka toimia vahingon sattuessa. Pidä koirasi kytkettynä Uudenvuodenaaton aatosta (jotkut ovat turhan innokkaita ja raketteja saattaa lennellä etukäteen, vaikka se onkin laissa kiellettyä) aina 2.1. asti. Siihen mennessä pitäisi paukkeen olla ohi. Älä myöskään jätä koiraa yksin ulos tänä aikana (autoon, tarhaan, aidatulle pihalle, kaupan eteen jne). Koira voi joutua paniikkiin ollessaan kiinni/lukittuna tilaan, josta ei pääse pois. Tämä voi aiheuttaa elinikäiset traumat ja vaikeuttaa tulevia vuodenvaihteita huomattavasti.

Tupla-tarkista, että lemmikkisi ovat sisällä ja että kaikki ikkunat sekä ovet ovat suljettuja. Oletko saanut lemmikinhoito hommia vuodenvaihteeseen? Älä käytä vierasta koiraa koirapuistossa näinä muutamina päivinä, sillä pakokauhuinen koira saattaa adrenaliini-huumassaan hypätä tai väkisin yrittää pusertua aidasta läpi tai muuten satuttaa itsensä. Teetkö kenties kotikäyntejä? Aina astuessasi taloon varmista, ettei kissa pääse livahtamaan jalkojesi ohi ulos. Muista myös lähettää omistajalle viesti jokaisella käyntikerralla, jotta he voivat nauttia omasta ajastaan rauhallisin mielin. Jotkut kissat tykkäävät piiloutua mitä ihmeellisimpiin paikkoihin. Varmista siis, että tiedät nämä hoidokkisi lempi piilot ennen kuin aloitat työt.

Tee asunnostasi turvallisen tuntuinen

Sulje verhot estääksesi rakettien välkkeen sisätiloissa ja mahdollista lemmikillesi kulku kaikkiin normaalistikin sallittuihin huoneisiin, jotta hän voi löytää mieleisensä turvapaikan. Voit helpottaa lemmikkisi turvapaikan etsintää luomalla hänelle erilaisia vaihtoehtoja. Kissoille voi rakentaa erilaisia rakennelmia pahvilaatikoista (muista kuitenkin asettaa ne sellaiseen paikkaan, ettei niillä ole vaara joutua päälle astutuksi tai niin etteivät ne tipu alas, kun kissa säikähdyksissään säntää sisään). Myös koirille voi piiloja vilttejä apuna käyttäen. Varmista että piilosta on aina mahdollista päästä pois, äläkä pakota lemmikkiäsi käyttämään luomuksiasi. Jos sinulla on lemmikkilintuja tai jyrsijöitä/kaneja, voit helpottaa heidän oloaan peittämällä koko häkin tai vain osan. Muista kuitenkin varmistaa hyvä ilmanvaihto, ettei se aihauta ongelmia pienille (tai isommille) ystävillesi. On hyvä myös pitää vaikkapa TV:tä päällä, sillä se luo vastamelua paukkeelle neutralisoiden sitä.

[[{"type": "media", "view_mode": "media_large", "fid": "5946151", "attributes" : {"alt": "", "class": "media-image", "typeof": "foaf: Image"}}]]

Lievennä ilotulite pelkoa

Ensinnäkin: Käy koirasi kanssa erityisen pitkällä ja virikerikkaalla kävelyllä aamupäivällä. Käykää toisella lenkillä reippaasti ennen klo 18.00, kun alkaa ensimmäiset raketit räiskyä. (Rakettejahan saa Suomen lain mukaan ampua Uudenvuodenaattona ilta kuudesta aamu kahteen Uudenvuodenpäivänä.) Leiki ja temua lemmikkisi kanssa muutoinkin koko aamupäivä, jotta hänellä olisi väsy illan tullessa.

Koirat, joilla on taipumus stressata ilotulitteista, juuttuvat yleensä stressitilaan, jossa heidän koko kehonsa jännittyy. Joillekin koirille voi tähän vaivaan löytyä apu “Thundershirt”- paidasta, sillä se auttaa koiraasi tuntemaan olonsa turvalliseksi samaan tapaan, kuin kapalointi rauhoittaa vauvaa. Tässä (englanninkielinen) linkki, jossa kuvin sekä videoin neuvotaan, kuinka tehdä kotona pikaversio tunnetusta Thundershirt-tuotteesta.

Älä koskaan rankaise koiraasi tai kissaasi ahdistuneesta käytöksestä, se vain aiheuttaa lisää stressiä ja tila pahenee. Yritä itse pysyä rauhallisena, sillä lemmikit peilaavat paljon omistajiensa tunnetiloja. Juttele lemmikillesi rohkaisevaan sävyyn ja siten tee hänelle selväksi, että olet heidän tukenaan.

Ilotulite-vapaa vyöhyke

Voit myös lähteä vaikka maaseudulla asuvan ystävän luo, jossa tunnetusti on vähemmän pauketta ja räiskettä. Näin voitte molemmat nauttia stressittömämmästä vuodenvaihteesta ja nauttia maaseudun rauhasta, kera ystävien.

Haluaisitko ensi vuonna nauttia Uudenvuodenaatosta raketteineen päivineen, mutta et halua jättää yksin kotiin panikoivaa lemmikkiä? Eikä koira/kissahoitolassa ole tilaa tai sellainen sijaitsee kaukana kotoanne? Varaa lemmikinhoitaja, joka asuu hieman kauempana paukkeesta ja vie lemmikkisi hänelle hoitoon!

Hyvää Uutta Vuotta!

PS. Kävimme allekirjoittamassa kansalaisaloitteen: “Lakialoite F2 ja F3 luokkiin kuuluvien pyroteknisten tuotteiden käytön rajoittamiseksi”. Käy sinäkin, jotta lemmikkimmekin saisivat viettää stressitömämmän vuodenvaihteen.