Osaatko tulkita kissasi käyttäytymistä?

Author picture Pawshake

Jotta kissasi elämä on parasta mahdollista, tulee sinun ymmärtää sitä. Mikä sitä ärsyttää ja mitä se tarvitsee? Seuraavassa perustietoa kissojen käyttäytymisestä, joka auttaa sinua ymmärtämään niiden ajatuksia.

Metsästävä kissa
Kissojen metsästysvaistot on edelleen hyvin selkeästi nähtävissä. Kissat ovat erittäin hyviä metsästäjiä niiden joustavan ja lihaksikkaan kehon takia. Myös tarkasta näkökyvystä sekä tehokkaasta hajuaistista on apua, kun kulman taakse katoava leluhuiska, tai asuntoon piilotetut namit herättävät kissasi aistit. Jopa kaikista ystävällisimmän ja rennoimman sylikissan sisältä löytyy kunnon metsästäjä, kunhan vain se saa sopivia ärsykkeitä aisteilleen. Ulkokissojen omistajat tietävät tämän varmasti. Pienet eläinlahjat portaalla eivät olekaan mukavin tapa osoittaa tätä metsästystaitoa, mutta kissaa ei silti pitäisi koskaan rangaista tästä. Kyse on kuitenkin vain niiden normaalista metsästyskäyttäytymisestä. Vaikkakin kissat tykkäävät yleensä leikkiä myös päivällä, on vaaniminen ja temmeltäminen kuitenkin mukavinta pimeään ja hämärään aikaan. Tästä syystä varsinkin monikissaperheessä yölliset riekkumiset ovat hyvin tuttuja! Paras tapa ehkäistä yöllisiä leikkihetkiä, on ajoittaa leikkihetki aikaisemmin päivään. Kissoilla on tarve purkaa energiaansa, ja paras tapa siihen on simuloida vaanimis- ja ajojahtileikkejä. Metsästämisen jälkeen on hyvä antaa iltaruoka.



Nukkuva kissa
Kun kissat ovat yöllä pitkät pätkät riekkumassa, on selkeää, että ne haluavat nukkua päivisin. Itseasiassa, ne nukkuvatkin mielellään pätkissä pitkin päivää. Ensin hiukan syödään, sitten otetaan torkut ja taas onkin energiaa kerätty metsästysleikkeihin ja iltapalaan. Tällainen on normaali rytmi kissalle, vaikkakin ne ovat hyvin sopeutuvaisia eläimiä. Kissan unta ei koskaan pitäisi häiritä, ellei syy ole painava. Esim. lapsille on opetettava, että kissat (kuten kaikki eläimet) jätetään rauhaansa, kun ne ovat nukkumassa. Parhaimmat nukkumispaikat ovat lämpimiä, rauhallisia ja korkealla. Varsinkin lämpimällä parvekkeella sijaitseva korkea raapimispuu on ihan ykkössuosikki, mutta vain mielikuvitus asettaa rajat sille, minkälaisia nukkumispaikkoja kissoilleen keksii! Kissat nukkuvat melkein 60% päivästä - ovat siis melkoisia unikekoja! Riittävään määrään nukkumispaikkoja kannattaa sijoittaa, varsinkin monikissaperheissä.



Villi ja vapaa
Leikkaamattomat uros- ja naaraskissat tuntevat syvän kaipuun lähteä vaeltelemaan sopivan kumppanin toivossa. Hedelmällisessä vaiheessa oleva naaraskissa osoittaa haluistaan selkeästi, niin että koko kulmakunnan kollit kuulevat varmasti! Joillakin naarailla kiimat tulevat harvemmin, mutta joillakin jopa parin viikon välein. Kollit taas etsivät sopivia naaraita, mutta merkkailevat myös jokaisen kannon ja kulman, jotta muut kissat tietävät niiden olemassaolosta. Parasta on, kun käyttää lemmikkinsä eläinlääkärillä leikkautettavana, jolloin käyttäytyminen rauhoittuu ja elämä muuttuu normaaliksi. Valitettavasti joskus kissa saattaa myös kadota. Jos haluat pitää kissaasi vapaana, pitää se ehdottomasti leikkauttaa eläinlääkärissä sekä merkitä mikrosirulla. Meillä on suuria kissapopulaatioita, ja vuosittain lopetetaan surullisen paljon kissoja - leikkautus on ainoa keino, jolla populaatioiden kasvaminen saadaan hidastettua ja pysäytettyä. Muista myös rokotukset ja madotukset - se on vähintä mitä voit kissaystäväsi puolesta tehdä. Viimeisimmät rokotussuositukset kertoo eläinlääkärisi, tai esim. Eviran nettisivut.

Sosiaalinen kissa
Kissat ovat luonnostaan itsenäisiä metsästäjiä, joka voi osaltaan selittää miksi ne saattavat joskus tuntua etäisiltä tai itsepäisiltä. Jotkut sanovat kissojen olevan mysteerisiä - joka voi pitää paikkaansa sellaiselle, joka ei kissojen kanssa ole juurikaan ollut tekemisissä. Kissat eivät kuitenkaan halua viettää elämäänsä yksin - päinvastoin! Kissat rakastavan läheisyyttä ja ihmisiä. Useimmat kissat kaipaavat myös lajikumppania. Kaksi kissaa voi opettaa toisilleen sosiaalisia taitoja sillä aikaa, kun et ole kotona. Ne voivat pestä toisiaan, leikkiä keskenään tai vaikka vain nukkua. Lajikumppanin seuraa ei ihminen voi koskaan korvata - on ainutlaatuista elää oman lajikumppanin kanssa. Kaikki kissat eivät kuitenkaan välttämättä halua seuraa lainkaan, tutustuttaminen tuleekin siis aina tehdä hitaasti kissojen omaan tahtiin. Reviiritietoisena eläimenä voi viikset mennä aluksi ristiin, mutta yhteinen sävel löytyy, kun ei edetä liian nopeasti. On myös tärkeää muistaa, että kissojen leikkauttaminen voi auttaa tutustuttamisessa! Silloin epätoivotulta käytökseltä vältytään (esim. reviiritaistot, merkkaaminen, ylienergisyys ja mouruaminen).



Oletko kissarakas, muttet voi hankkia omaa kisua? Haluaisitko tutustua eri kissarotuihin paremmin? Liity kissanhoitajaksemme ja tutustu lähistösi kissaystäviin! Etsimme lisää päteviä kissanhoitajia - liity joukkoomme tänään!