Onko kissani tai koirani ylipainoinen?

Author picture Pawshake  - päivitetty: 29/10/2018

Suomessa jopa yksi kolmesta lemmikistä on ylipainoinen. Meillä ihmisillä on paha tapa osoittaa rakkauttamme herkkujen muodossa. Tarkoitamme tällä pelkästään hyvää, mutta se voi johtaa lemmikin pyöristymiseen ja se puolestaan tuo mukanaan lukuisia terveysongelmia!

Tyypillisesti ylipainoiset lemmikit kärsivät mm. nivelongelmista, huonosta kunnosta, ne hengästyvät helposti ja ovat siten alinomaa väsyneitä ja saattavat olla jopa kipeänoloisia liikkuessaan. Ylipaino voi kehittää myös isompia ongelmia, kuten diabeteksen, virtsatieongelmia ja jopa masennusta. Ihannepainon ylläpito takaa lemmikillesi iloisen ja mahdollisimman terveen elämän. Kuinka tämä ihannepaino sitten saavutetaan?

Onko lemmikkini ylipainoinen?

Normaalipainoisilla lemmikeillä on näkyvä vyötärölinja. Sinun pitäisi myös pystyä tunnustelemaan lemmikkisi lantioluut sekä kylkiluut (niiden ei kuitenkaan ole tarkoitus näkyä). Jos et pysty tuntemaan kevyesti painaen kissasi tai koirasi kylkiluita, vaan niiden päällä on huomattava ”vararavinto” on todennäköistä, että lemmikkisi on ylipainoinen. Hän voi myös olla haluton osallistumaan mihinkään ja vaatii lisää ruokaa alinomaa. Tässä linkki missä lisää työkaluja sekä visuaalisempi kuvaus kuinka tarkistaa lemmikkisi painon tilanne kotikonstein: Pet Weight Check. Sivusto on valitettavasti englannin kielinen.

Kissat saavuttavat ihannepainonsa n. 1-1,5 vuoden iässä. Jos kissasi jatkaa kasvun kerryttämistä tämän ajanjakson jälkeen on hyvin mahdollista, että hän vain kerää vararavintoa. Useimmat koirat saavuttavat ihannepainonsa vuoden iässä, mutta jotkut isojen rotujen edustajat saattavat jatkaa kasvua vielä 2,5 vuoden ikään asti. Tämän jälkeen koirasi ei kuitenkaan pitäisi enää kerryttää painoa.

Kysy kasvattajaltasi tai eläinlääkäriltäsi, jos et ole varma, milloin lemmikkisi kasvu on kasvettu ja ihannepaino saavutettu, jotta voit tarkkailla jatkaako paino nousua liian pitkään. Voit myös kotona pitää silmällä lemmikkisi painoa. Tarvitset siihen vain tavallisen kylpyhuone vaa’an, jolle ensin hyppäät itse ja merkkaat lukeman ylös. Sitten otat lemmikkisi syliin ja punnitset uudestaan. Näiden kahden lukeman erotus on lemmikkisi paino. (Myös joillain lemmikkieläinliikkeillä on kaupan yhteydessä vaaka, jossa saat punnittua lemmikkisi.)

Kissat ja koirat, jotka saavat liialti ruokaa, eivät liiku tarpeeksi tai ovat steriloituja/kastroituja, ovat eniten taipuvaisia ylipainoon. Paino kumminkin kertyy pikkuhiljaa ja varkain, joten se saattaa jäädä huomaamatta, kun lemmikkiä näkee päivittäin. Siksi olisikin hyvä esimerkiksi merkata lemmikin paino, vaikka kyseisen lemmikin rokotuskorttiin tietyin väliajoin, jotta tiedät mihin suuntaan paino liikkuu.

Kuinka voit ehkäistä liika kilojen kertymisen lemmikillesi?

10 vinkkiä lemmikin painonhallintaan ja ihannepainon ylläpitoon

1) Lisää koirasi liikuntaa: Keskimäärin koirien olisi hyvä päästä lenkille 3-4 kertaa päivässä, joista vähintään yhden lenkin olisi hyvä kestää minimissään tunnin ajan. Voit esimerkiksi pyöräilyllä, juoksemisella, pallon peluulla, hajujäljen seuraamisella tai piilosilla leikkimisellä tuoda joillekin lenkeille lisä puuhaa ja vaihtelua. Laita koirasi siis töihin!

2) Lisää kissasi liikuntaa: Leikitä kissaasi käyttäen onkileluja tai laserosoitinta. Mieluiten vielä lyhyissä räväköissä erissä: tämä pitää kissasi mielenkiinnon yllä. Kissat ovat hämäräaktiivisia, joten keskitä touhuhetket aamuun tai iltaan. Tarjoa kissallesi vaihtelevasti pahvilaatikoita ym. leluja kuten vessapaperin hylsyjä ja höyhenisiä leluja, jolloin kissallasi on aina tarjolla mieluisaa tekemistä. Kissat myös pitävät kiipeilystä ja haluavatkin tarkastella ympäristöään yläilmoista. Tarjoa kissallesi siis esimerkiksi huonekaluja käyttämällä mahdollisuus kiipeillä uusiin korkeuksiin. Turvallisen ulkotarhan rakentaminen on hyvä ajatus, mutta muista ettei kissaa tulisi jättää tarhaan valvomatta. Kissan voi myös totuttaa valjaisiin ja siten kehruukoneesi pääsee tutkimaan ulkomaailman hajuja. Jotkut kissat nauttivat valjas-lenkeistä suunnattomasti!

golden retriever running for a ball

3) Punnitse ruoka-annokset: Tarkista lemmikkisi ruuan pakkauksesta mikä on suositeltu päiväannos kissallesi tai koirallesi. Punnitse ruoka käyttäen keittiövaakaa. Helpotat arkeasi, jos valitset yhden (läpinäkyvän) muovisen astian, johon voit merkata esimerkiksi tussilla kyseisen määrän. Aseta valitsemasi astia keittiövaa’alle, nollaa vaakasi ja punnitse lemmikkisi ruoka. Piirrä sitten selvä viiva astiaan aivan kuivaruuan pinnan kohdalle ja voit jatkossa käyttää astiaa mittakippona. Huom: Tämä toimii vain jos syötät pääasiallisesti kuivaruokaa lemmikillesi. Muista huomioida mittaamassasi määrässä lemmikillesi antamasi herkut. Eli jos koirasi saa puruluun päivällä, tiputtaa se nappulan määrää illalla. Huomioi myös, että usein pakkausten ohjeessa annetaan päivän ruokamäärä. Eli jos lemmikkisi saa ruokaa useamman kerran päivässä, puolita tai jaa kolmeen osaan kyseinen määrä. Kissojen olisi hyvä syödä pitkin päivää, joten voit esimerkiksi mitata koko päivän annoksen ja aina välillä kaataa ohi mennessäsi kuppiin nappuloita.

4) Pidä kirjaa lemmikkisi painosta: Mitä tehdä, kun vaikka tarkasti mittaat lemmikkisi ruuan määrän ja vähennät normi ruokaa aina herkkuhetkien jälkeen, lemmikkisi paino jatkaa nousua? Tiputa annoksia pikkuhiljaa pienissä erissä, pitkillä aikaväleillä ja katso miten se vaikuttaa painoon. Jos paino meinaa tippua liikaa, lisää kuppiin hieman ekstraa. Kulutus on hyvin lemmikkikohtaista ja oikean annoskoon löytäminen voi olla haaste. Muista myös, että eri nappuloilla on eri koostumus, joten annoksen joutuu hakemaan uudestaan, mikäli ruokavalio vaihtuu.

5) Tee ruokailuhetkistä rauhallisia: Onko koirallasi tapana hotkaista ruokansa kerralla alas? Ota kokeiluun ahmimisen estoon tarkoitettu ruokakuppi. Myös ahmatteja voi hillitä antamalla pieniä annoksia pitkin päivää, jolloin maha ei ole tyhjä pitkiä aikoja. Jos taloudessasi on useita lemmikkejä varmista, että ruokailusta ei tule kilpailu vaan että jokainen saa syödä rauhassa. Tämä ehkäisee kiistoja sekä sotkuja, kun tassut pysyvät ruokakupin ulkopuolella.

6) Luovaa ruokintaa:rohkaise lemmikkiäsi tekemään töitä ruokansa eteen. Piilota nappuloita ympäri asuntoa, jolloin kissasi tai koirasi voi metsästääsyödäkseen. He usein nauttivat tämän tyylisestä tekemisestä, sillä se hyväksi käyttää heidän luontaista metsästysviettiään! Voit myös ostaa erilaisia pelejä tai aktivointileluja, joiden sisään voit piilottaa ruokaa ja lemmikkisi pitää sitten keksiä miten päästä ruokaan käsiksi. Hyviä ovat esimerkiksi Kong-sarjan tuotteet sekä aktivointimatot (voit tehdä sellaisen itse!), sillä ne tarjoavat monta tuntia nuuskuttelun ja etsimisen iloa lemmikillesi. Lue lisää luovasta ruokinnasta.

7) Anna herkkuja harkiten: Älä jakele herkkuja alinomaa vaan tarjoa herkkuja vain koulutustilanteissa ja esimerkiksi silloin kun lemmikkisi kaipaa jotain purtavaa. Valitse nämä puruherkut harkiten. (Kevyen vaihtoehdon valinnassa voit kääntyä lemmikkieläinliikkeen myyjän puoleen).

8) Tee stoppi kerjäämiselle: Kerjäävät lemmikit helposti keräävät liika kiloja. Se on opittu tapa ja siitä voi kouluttamalla päästä eroon. Kokeile hemmotella lemmikkiäsi herkkujen sijaan silittämällä, rapsuttamalla tai kehumalla (Hieno poika/tyttö!). Lemmikkisi tottuu varmasti myös tähän huomion ei-syötävään versioon.

9) Etsi lemmikillesi kaltaistaan seuraa: Me ihmiset emme pysty kilpailemaan fyysisesti lemmikkiemme kanssa. Myös tarjoamamme leikki on erilaista, kuin mitä lajitoveri voi tarjota. Etsi lähiympäristöstäsi siis koirallesi tai kissallesi leikkikaveria. Voit myös ryhtyä lemmikinhoitajaksi Pawshake: lle ja siten löytää seuraa lemmikillesi samalla kun tarjoat palvelujasi lähialueesi lemmikinomistajille. Tai jos tilanteesi on sopiva ja sinulla on rahkeita ottaa talouteesi toinen lemmikki, voit myös sen ottaa harkintaan. Kuitenkaan pelkästään toisen koiran laihtumisen kannalta ei toista lemmikkiä kannata ottaa, vaan päätökseen vaikuttaa koko muu elämäsi. Uuden lemmikin ottaminen on aina uusi vastuu ja samalla lailla tämä toinen lemmikki tarvitsee aikaasi ja aktivointiasi.

10) Etsi lemmikinhoitaja: Onko sinulla vaikeuksia tarjota tarpeeksi virikkeitä lemmikillesi? Kokeile palkata lemmikinhoitaja viihdyttämään lemmikkiäsi, kun et ole kotona tai viemään pitkälle lenkille, kun itselläsi on kiire. Monilla Pawshake: n lemmikinhoitajilla on erityistä kokemusta kissoista ja ovat enemmän kuin innokkaita viettämään aikaan hiirestäjäsi kanssa. Etsi kissallesi hoitaja.

Joukoistamme löytyy myös urheilullisia koiranhoitajia ja lenkittäjiä, jotka mielellään lähtisivät juoksemaan, leikkimään tai tutkimaan metsän hajuja koirasi kanssa. Erilaisia vaihtoehtoja ja paikallisia koiran ulkoiluttajia voit etsiä täältä.

Onko lemmikkisi (reippaasti) ylipainoinen?

Tarvitseeko lemmikkisi pudottaa reilusti painoa? Älä panikoi! On olemassa paljon asioita, joita voit tehdä auttaaksesi nelijalkaista kumppaniasi. Tämä runsaan painon pudotus tulisi tapahtua pikkuhiljaa ja asteittain. Konsultoi eläinlääkäriäsi ja hän kertoo sinulle kuinka paljon lemmikkisi tulisi laihtua, miten painoa lähetään tiputtamaan ja mikä on lemmikkisi sen hetkinen terveydentila. Heiltä löydät myös erikoisruokavaliot tukemaan painonpudotusta.