Ohjeita pennun sisäsiistiksi opettamiseen

Author picture Inka

Mitä on sisäsiistiksi opettaminen?

Pennun tai vanhemman koiran opettaminen sisäsiistiksi tarkoittaa, että se oppii minne on sopivaa tehdä tarpeensa. Suurimmalle osalle ihmisistä se tarkoittaa muualle kuin sisätiloihin, mutta jotkut voivat kuitenkin haluta koiransa pissaavan ja kakkaavan vain tiettyyn paikkaan, kuten pissa-alustalle tai tiettyyn nurkkaan pihalla.

Pennun opettaminen sisäsiistiksi

Pennun sisäsiistiksi opettaminen vaatii johdonmukaisuutta, kärsivällisyyttä sekä paljon positiivista vahvistamista. Tarkoitus on saada pentusi onnistumaan. Kun annat pennullesi mahdollisuuden tehdä oikein ja palkitset sen näin tehdessään, oppiminen tapahtuu hyvin nopeasti.

Alta löydät ohjeita koiranpennun sisäsiistiksi opettamiseen. Samat ohjeet pätevät myös aikuiseen koiraan, sillä erolla, että sen kanssa saatat tarvita hieman enemmän kärsivällisyyttä ja ymmärrystä. Etenkin, jos koira on aiemmin saanut tehdä tarpeensa sisälle.

Kuinka kauan pentu pystyy pidättelemään?

Nyrkkisääntö on, että koiranpentu pystyy pidättelemään tunnin jokaista ikäkuukautta kohden. Joten jos pentusi on kaksi kuukautta, se pystyy pidättelemään noin kaksi tuntia. Pidä tämä mielessä ja vie pentusi ulos ennakoivasti sekä kannusta sitä tekemään tarpeensa ulos.

Tee ulos menemisestä rutiini

Päivittäisen rutiinin ylläpitäminen helpottaa sekä sinua että pentuasi ennakoimaan milloin sen tarvitsee päästä pissalle. Vie pentusi ulos jokaisen aterian jälkeen, sekä aina kun se herää unilta. Kun se saa tarpeensa tehtyä, kehu sitä vuolaasti ja tarjoa namia. Jos pentusi alkaa leikkiä kanssasi ennen kuin se saa tarpeensa tehtyä, yritä pysyä paikoillaan ja tällä tavoin kannustaa sitä haistelemaan maata ja tekemään tarpeensa ensin. Tämä opettaa pennun siihen, että kun tarpeet on tehty, sen jälkeen on aika leikkiä!

Lisäksi rajoita pääsyä vesikupille, tai ota se kokonaan pois muutamaa tuntia ennen nukkumaan menoa. Tämä vähentää yökastelun mahdollisuutta.

Tarkkailu ja hallinta

Kun pentusi on hereillä, tarkkaile milloin sen tarvitsisi päästä ulos. Joskus pennut eivät osaa tyhjentää koko rakkoaan kerralla, ja niiden täytyy päästä pissalle vaikka juuri tulitte ulkoa. Tai ne innostuvat liikaa leikkiessään. Mikäli pentu alkaa pyöriä ympyrää ja haistella maata, vie se saman tien ulos, ja kannusta tekemään tarpeensa.

Kun pentusi vasta opettelee sisäsiistiksi, etkä itse pysty pitämään sitä koko aikaa silmällä, voit rajoittaa sen liikkumista asunnossasi laittamalla sen pentuaitaukseen tai leikkikehään. Tämä on järkevää, sillä pentu voi helposti tuhota tai niellä jotain, kun et itse ole vieressä vahtimassa. Lisäksi jos pentusi vaeltaa asunnossasi vapaana etkä huomaa kun sen tarvitsisi päästä ulos, se voi oppia, että tarpeiden tekeminen sisälle on sallittua.

Kuinka estät pentua pissaamasta ja kakkaamasta sisälle?

Vahinkoja sattuu ja se on täysin normaalia. Jos saat pennun kiinni itse teossa, älä nosta meteliä. Sen sijaan sano rauhallisesti ‘ei’, ja mikäli mahdollista, vie pentu ulos saman tien. Jos se tekee tarpeensa loppuun ulkona, muista kehua paljon ja tarjota herkkuja, jotta pentu tietää tehneensä oikein.

Jos näet vahingon vasta kun se on jo tapahtunut, älä rankaise pentuasi. Siivoa vain jäljet eleettömästi hajuja tuhoavalla puhdistuaineella.

Koirat oppivat hetkessä, eivätkä enää kun tapahtuma on jo ohi. Joten rankaiseminen jostain mikä on jo tapahtunut, ei toimi. Sen sijaan mieti oma toimintasi läpi, ja muista käydä koiran kanssa tarpeeksi usein ulkona. Mitä useammin tarpeet tulee tehtyä oikeaan paikkaan ja koira palkitaan siitä, sitä nopeammin se oppii.

Mikäli et pysty olemaan kotona koko päivää kun pentusi vielä opettelee sisäsiistiksi, harkitse lemikinhoitajan palkkaamista, joka käy tarkistamassa päivän aikana, miten pentusi voi. Vaihtoehtoisesti voit viedä pentusi hoitajan luo, joka tarjoaa päivähoitoa omassa kotonaan. Etsi tarpeisiisi sopiva lemmikinhoitaja täältä.

Kuinka kauan menee, että pentu oppii sisäsiistiksi?

Sisäsiistiksi oppiminen on yksilö- sekä roturiippuvaista, ja siihen voi mennä koirasta riippuen noin puolesta vuodesta jopa vuoteen. Sisäsiisteys ei kuitenkaan tarkoita, että koira pystyy pidättelemään koko päivän. Lähinnä se tarkoittaa sitä, että se pystyy pidättelemään muutaman tunnin, tai kertomaan sinulle kun sen täytyy päästä ulos. Tärkeintä sisäsiistiksi opettelussa on itse pysyä kärsivällisenä.

Suurin osa koirista ei tahallaan tee tarpeitaan omaan elinympäristöönsä. Kuitenkin kun ne ovat vielä nuoria, ei niiden suolen lihakset ole kehittyneet, joten on tärkeää antaa niille onnistumisen kokemuksia, ja näin vahvistaa haluttua toimintaa.