Miksi kissat huoltavat turkkiaan niin usein?

Author picture Pawshake

Kissat huoltavat turkkiaan päivittäin. Ne käyttävät keskimäärin 15% ajastaan siistin ulkomuodon ylläpitoon. Eli valveillaolo ajastaan melkein puolet menee yksinomaan turkista huolehtimiseen! Mitä voisimme oppia tästä uniikista käytös mallista? Mitä se kertoo kissastasi? Voiko tapa kehkeytyä ongelmaksi? Seuraavaksi vastaamme näihin kysymyksiin!

Kissat huoltavat turkkiaan hyödyntäen tunnetusti karheaa, jopa hiekkapaperimaista kieltään. Kielessä on kissoille tyypillisiä nystyjä (nieluun päin osoittavia “väkäsiä”). Tavallinen nuoleminen ei pelkästään pidä turkkia tahrattomana, vaan tekee siitä myös vettä hylkivän. Tämän efektin saa aikaan kissan ihosta erittyvä tali, jonka kissa nuollessaan levittää kauttaaltaan turkkiinsa. Tämä vaistoperäinen turkin nuoleminen johtaa siihen, että kissa nielee paljon karvaansa. Karva ei kuulu kissan ruokavalioon, ja siksi kissa yleensä poistaa ne ruuansulatuskanavastaan oksentamalla ne ulos karvapalloina. On mielenkiintoista kuinka kissat tarjoavat puhdistusrutiineillaan omistajille ja hoitajille tavan tulkita terveyden tilaansa.

Oma uniikki tuoksu

Kissoilla on tarkka hajuaisti ja ne pitävät omasta tuoksustaan yli muiden. Jos heihin tarttuu jokin vieras haju (kuten hajuvettä omistajan halauksen jäljiltä), alkavat kissat vaistonvaraisesti puhdistamaan itseään saavuttaakseen jälleen ominaistuoksunsa. Se vaatii tarkkaa turkin läpi käyntiä päälaelta varpaisiin. Ominaistuoksu on kissan identiteetti, ja se varjelee sitä tarkasti. Eli toisin sanoen, perusteellinen puhdistus ja ominaistuoksun palautus auttaa kissaa tuntemaan olonsa jälleen omaksi itsekseen! Joten vältä vahvojen tuoksujen käyttöä (hajuvesiä, ihonhoitotuotteita jne.), sillä ne saattavat olla liikaa kissasi herkälle nenälle. Ja jos olet kissanhoitaja, muista pestä kädet aina ennen kotikäyntiä, äläkä käytä hajusteita. Pyri siis saapumaan paikalle mahdollisimman neutraalin tuoksuisena. Silloin hoitamasi kissan on mukava kiivetä syliin torkkumaan.

ginger cat grooming

Eristävyys

Puhdistaessaan turkkiaan kissa selvittää samalla myös mahdolliset takut. Sileä ja takuton turkki tarjoaa optimaalisen eristyksen. Eristys toimii molempiin suuntiin: talvella se pitää kylmän loitolla ja kesällä se tarjoaa suojaa auringolta sekä viilennystä. Kissat eivät hikoile samalla tavalla kuin ihmiset tai läähätä niin kuin koirat. Tämän sijaan kissat laskevat kehon lämpötilaansa nuolemalla turkkiaan. Levitetty sylki haihtuu ja siten viilentää samalla tapaa kuin kostea pyyhe.

Voit auttaa kissaasi ylläpitämään upean turkkinsa harjaamalla häntä säännöllisesti. Erityisesti pitkäkarvaiset kissat ottavat ilomielin tarjoamasi avun vastaan taistelussaan irtokarvaa vastaan.

Sosiaalinen käyttäytyminen

Kissat myös hoitavat toistensa turkkeja. Ne eivät pelkästään auta toista peseytymään, vaan se on myös merkki kiintymyksestä. Kehruukoneesi voi ehkä tarjota sinullekin lipaisun jos toisenkin. Esimerkiksi hän voi auttaa sinua hiustesi kanssa tai ihan vain lipaista kämmenselkääsi. Kissat tekevät näin vain jos tuntevat olonsa kauttaaltaan mukavaksi kanssasi. Samoin jos kissasi aloittaa puhdistusrutiininsa ollessaan sylissäsi tai muutoin lähettyvillä, kertoo se vallitsevasta turvallisuuden tunteesta.

Sijaistoiminto

Kissat jotka kokevat olonsa turvattomiksi, saattavat yllättäen alkaa nuolemaan itseään. Tällainen tilanne voisi olla esimerkiksi sellainen, kun kissasi tapaa toisen kissan, tai jää kiinni tehdessään jotain kiellettyä. Tämän “sijaistoiminnan” tarkoitus on toimia harhautuksena sekä olla kissalle toiminto tälle ajalle, kun se kokee olonsa epämukavaksi.

Turkin huolto ja ongelmat

Kissoilla on yleensä tarkat rutiinit kuinka ja milloin turkki käydään läpi. Siistiytyminen tapahtuu kissan usein heti herättyä, syötyä jotain tai käytyään hiekkalaatikolla. Eri tapahtuman jälkeen on usein myös eri kiintopiste nuolemiselle: ruokailun jälkeen nassu ja vessalaatikon jälkeen tassut.

Jos kissa nuolee tiettyjä alueita epänormaalin paljon, voi se viitata terveysongelmaan. Kissan ollessa liian kiinnostunut sukupuolielinten siisteydestä, voi se viitata virtsateiden tai rakon ongelmaan. Jos taas kasvot ja erityisesti suupielien pesuun käytetään suhteettoman paljon aikaa, voi siellä piillä hammassärky. Pitkittynyt paikoittainen rapsuttaminen tai nuoleminen voi viitata myös ihon tai turkin ongelmaan, kuten allergiseen ihottumaan tai ulkoloisiin. On siis hyvä tarkkailla kissasi turkkia sekä ihoa ja jos huomaat kaljuja laikkuja, punoitusta, ihottumaa tai haavoja niin ole yhteydessä eläinlääkäriin.

Ylimalkainen nuoleminen voi olla myös oire stressistä tai tylsyydestä. Kissat, jotka kokevat olonsa epämukavaksi, voivat yrittää tukahduttaa tämän tunteen nuolemisella ja sen seurauksena turkkiin ilmestyy kaljuja laikkuja. Onnellinen kissa on rento kissa, täydessä turkissa. Joten varmista että kissasi perustarpeet on täytetty.

Liiallinen nuoleminen ei aina ole ongelma. Joskus se voi olla päinvastoin. Kissat saattavat joskus vähentää turkkinsa huoltoa merkittävästi tai lopettaa sen ylläpidon kokonaan. Jotkut seniorit vanhetessaan alkavat harventaa putsauskertoja, mikä on aivan luonnollista, iän mukaista käytöstä. Myös sairaat kissat voivat lopettaa turkin huoltamisen. Jos siis huomaat ettei kissasi siistimiskäyttäytyminen ole samanlaista kuin aiemmin, ole yhteydessä eläinlääkäriin.

On tärkeää että tunnet kissasi normaalit rutiinit, jotta hoksaat niissä tapahtuvat muutokset. Pidä siis kissaasi silmällä. Milloin hiirestäjäsi tyypillisesti siistiytyy ja missä tämä tarkka työ suoritetaan? Mitä kaikkea siihen kuuluu? Kerro kissasi tavoista hoitajallesi, jotta myös hän osaisi huomata mahdolliset poikkeamat ja ongelmat ajoissa, ollessaan hoitamassa rakasta kissanne.