Kuinka toivottaa uusi lemmikki tervetulleeksi perheeseen

Author picture Pawshake  - päivitetty: 20/09/2016

Aikaisemmin viikolla kysyimme Facebookissa kokemuksianne uuden lemmikin hankkimisesta. Muistatko vielä sen ensimmäisen ilontäyteisen päivän? Kuinka jännittävää se pennun (tai aikuisen) kotiinsaapuminen oli, ja kuinka ihana kotiutumista oli seurata ..   Lemmikin adoptoiminen on todella palkitseva kokemus, mutta alku voi joskus olla hankala. Monien rescue-koirien tai -kissojen menneisyydestä ei tiedetä paljoa ja joskus kokemukset ovat voineet olla ikäviä. Oletko harkitsenut koiran tai kissan hankkimista? Siinä tapauksessa olet varmasti ollut yhteydessä paikalliseen eläinsuojelujärjestöön, useisiin rescue-yhdistyksiin tai kasvattajiin ja tutustunut moniin ehdokkaisiin löytääksesi juuri sinulle sopivan lemmikin. Sitten -- yhtäkkiä tuleekin se päivä, jota olet odottanut pitkään: päivä, jolloin voit vihdoin hakea lemmikkisi! Seuraavassa vinkkejä kuinka varautua.

Onko kotisi sopiva lemmikin ensiviikkoja varten?
Uudesta tulokkaasta huolehtiminen tulee aluksi olemaan kokopäiväinen työ. Uuteen kotiin muuttaminen voi eläimelle olla erittäin stressaavaa. Sen koko elämä tulee muuttumaan täysin, joten luonnollisesti sinä olet se, jolta lohtua ja tukea etsitään. Siksi on parasta, ettet jätä häntä täysin yksin ensimmäisinä päivinä. Huolehdi etukäteen, että sinulla on tarpeeksi ruokaa ja tarvikkeita lemmikillesi: nukkumispaikka, viltti, sopivaa ruokaa, herkkuja, ruokakupit, leluja, harja ja mahdollisesti myös häkki, vessa ja muita tarpeellisia tavaroita - riippuen lemmikistäsi. Ihan kaikkea ei tarvitse heti aluksi ostaa, mutta on hyvä olla varautunut välttämättömillä tarvikkeilla.

Tamaran kissa ei uskaltanut lähteä puoleen vuoteen liikkeelle sänkynsä alta. Yhtäkkiä yhtenä päivänä se tunsi olonsa tarpeeksi turvalliseksi ja on nyt melkoinen 'rakkauspakkaus', joka ei saa rapsutuksista tarpeeksi.

Onko sinulla tarpeeksi aikaa?
On parasta, jos pystyt järjestämään menosi niin, ettet ole liian kauaa pois kotoa aluksi. Riippuen uuden lemmikkisi iästä, aikaisemmista kokemuksista ja lajista, voi olla parasta jos pystyt järjestämään töistä lomaa ensimmäisenä viikkona. Jos et pysty ottamaan töistä vapaata tai sinulla on muita pakollisia menoja, voit hankkia lemmikillesi hoitajan. Hoitajalla on hyvä olla kokemusta juuri tästä lajista sekä mielellään myös rodusta - jotta lemmikkisi tottuu kotioloihisi helposti. Ulkopuolisen hoitajan käyttäminen on hyvä idea myös siinä mielessä, että lemmikkisi tottuu tuntemattomiin ihmisiin eikä eroahdistu niin helposti, kun olet poissa.

Onko luonasi tarpeeksi rauhallista?
On houkuttelevaa leikkiä uuden perheenjäsenesi kanssa lakkaamatta, ja on totta, että kouluttaminen kannattaa aloittaa pienissä määrin heti. Anna kuitenkin lemmikillesi myös omaa aikaa rauhoittumiseen. Tutustuta lapset pikkuhiljaa, aluksi vain antamalla heidän käydä katsomassa lemmikkejä ja pikkuhiljaa kasvattaen aikaa, jonka he viettävät lemmikin kanssa. Ohjeista vieraita, että lemmikin täytyy antaa itse tulla tutustumaan heihin ja annan lemmikin itse päättää milloin ja kuinka kauan se viettää aikaa vieraiden kanssa. Muista myös aina, että lemmikkisi tarvitsee rauhallisen paikan, jonne se voi itse halutessaan vetäytyä nukkumaan. Ensimmäiset tutustumiset voivat olla todella jännittäviä, joten anna lemmikillesi se aika ja tila, jonka hän ansaitsee.

Moonika Lähteenkorvan tarina koirien kanssa on monivaiheinen. Jo mummolassa oli koiria, josta rohkaistuneena Moonika tutustui jack russelin terriereihin Amerikan reissullaan. Ensimmäinen koira valitettavasti menehtyi jo ennen luovutusikää, joka riipaisi syvältä. Tarinalla on onneksi kuitenkin onnellinen jatko: nyt Moonikalla on kaksi sylinlämmittäjää kotonaan ilostuttamassa ja rikastuttamassa elämää! Kuvassa jack russelin terrierit Romeo ja Minttu.



Oletko tarpeeksi kärsivällinen?
Kärsivällisyys on kaikista tärkein ominaisuus, kun rakennat vahvaa sidettä uuden kissasi tai koirasi kanssa. Uusi lemmikkisi voi olla ahdistunut tai epävarma. Se ei välttämättä syö tai juo paljoakaan ensimmäisten päivien aikana, eikä ehkä halua käydä ulkonakaan kuin nopeasti tarpeillaan. Tällainen käytös voi kertoa stressistä. Jos koirasi ei halua syödä, älä pakota sitä. Parempi tapa on ottaa ruoka hetkeksi sivuun ja tarjota sitä myöhemmin. Koirien ruokahalu yleensä paranee parin päivän kuluessa, mutta tilannetta kannattaa seurata. Jos koirasi ei tee tarpeitaan, eikä juo tai syö ollenkaan parinkaan päivän kuluessa - ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Jotkut rescue-lemmikit tuntevat olonsa välittömästi kotoisaksi, ja ovat erittäin kiitollisia adoptoinnista. Joillakin taas saattaa kestää päiviä, viikkoja tai jopa vuosia, että ovat täysin tottuneet muutokseen. Kärsivällisyys on kuitenkin hyve - tulet näkemään tulokset ajan kanssa. Kodin antaminen rescue-eläimelle on erittäin palkitseva kokemus, josta lemmikit ovat yleensä erittäin kiitollisia. Oletko juuri adoptoinut lemmikin? Haluamme nähdä kuvia ihanista kodinvaihtajistanne! Jaa kuvasi Facebookissa tai Twitterissä hashtagilla #PawshakeFi tai #PawshakePaws