Kuinka saada kissa kantokoppaan

Author picture Pawshake

Katoaako kissasi asuntonne uumeniin, kun haet kantokopan esille? Tämä on ymmärrettävää - yleensä kissoja siirrellään vain, kun mennään eläinlääkäriin, ja eihän kukaan oikein lääkärikäynneistä tykkää. Kissat tutkivat ympäristöään hyvin tarkasti, ja muutokset saattavatkin olla niille stressaavia - varsinkin, jos olette menossa eläinlääkärin outojen hajujen ja äänien pariin.

Tässä on pieniä vinkkejä, joiden avulla tilanteesta tulee mukavempi ja helpompi kaikille osapuolille!

  • Tärkeintä on ennaltaehkäisy - jos tiedät kissasi (tai koirasi) inhoavan jotain toimenpidettä, kannattaa totuttaminen aloittaa hyvissä ajoin ja treenata säännöllisesti.
  • Jos olette jo käyneet aikaisemmin eläinlääkärissä, puhdista kantokoppa hajuista - vältä vahvasti hajustettuja siivousaineita. Kissasi voi muuten yhdistää kantokopan eläinlääkärin hajuihin hyvin vahvasti.
  • Kun olet hankkimassa kantokoppaa, tutki erilaisia vaihtoehtoja rauhassa. Markkinoilla on lukemattomia erimallisia kantokoppia, on perinteisiä yhdellä ovella varustettuja, päältä avattavia, pyörällä kulkevia, kantokasseja, reppuja, muovisia, kankaisia - kaikille löytyy juuri sopiva!
  • Aluksi - jätä kantokoppa jonnekin rauhalliseen ja houkuttelevaan paikkaan (kuten auringonvaloon), jotta kissasi voi rauhassa tutustua siihen. Kissat tykkäävät piiloutua laatikoihin ja ahtaisiin paikkoihin, joten lähtökohtaisesti kissasi tuntee olonsa turvalliseksi kopassa. Voit laittaa koppaan tutun lämpimän viltin tai esim. leikityttää kissaa kopassa ja sen lähellä. Totuta kissaasi vähitellen, voit esim. istua kauempana kopasta, ja heittää sinne nameja. Kissasi käy noutamassa namit, ja vähitellen tottuu etsimään niitä sieltä. Muista, että useimmat kissat eivät totu hetkessä, vaan leikkihetkiä kannattaa pitää säännöllisesti monen päivän ajan. Leikkihetket itsessään kannattaa pitää lyhyinä, jotta kissasi ei tylsisty (tai liho ylimääräisistä nameista). Vinkki: Voit myös säilyttää kantokoppaa aina näkösällä. Tällöin kissasi pitää sitä luonnollisena nukkumapaikkana, eikä ehdollistu siihen, että kantokoppa otetaan esille aina vain kun lähdetään eläinlääkäriin tai matkalle.
  • Ennen kuin lähdette matkaan - kissoilla on herkkä vatsa, joten suuren välipalan antamista kannattaa välttää. Kantokopan peittäminen on myös hyvä idea, jotta ympärillä oleva hälinä ja vaihtuvat näkymät eivät hämmästyttäisi liikaa.
  • Kissan koppaan saaminen - aseta tuttu viltti tai tyyny kantokopan pohjalle. Voit joko totuttaa kissasi menemään koppaan itse esim. naksutinkouluttamalla, tai voit nostaa kissan sinne itse. Nosta kissa hellästi rinnan alta, ja kerää takajalat toiseen käteesi. Kissa kannattaa laittaa koppaan yläkautta, jos kantokopassa on sisäänkäynti myös katossa. Jos kissasi hermostuu liikaa, pidä tauko ja yritä uudestaan.
  • Jos kissasi stressaantuu matkustamisesta, kannattaa harkita feromonivalmisteen ostamista. Ne rauhoittavat kissaa ennen matkaa, matkan aikana sekä sen jälkeen.
  • Käväise kantokopan (sekä kissasi) kanssa pihalla pari kertaa ja muista palkita kissaasi - näin se tottuu, että kantokoppa on turvallinen paikka.
  • HUOM: Käytetyn kantokopan ostaminen ei välttämättä ole hyvä idea, sillä kissasi saattaa stressaantua aikaisemman omistajan kissan hajuista. Joitakin haitallisia bakteereita voi myös olla vaikea poistaa pinnoilta, varsinkin jos kantokoppa on kankainen.