Koiranpennun valinta - 5 kysymystä jotka kannattaa miettiä etukäteen

Author picture Inka  - päivitetty: 12/05/2021

Miten valitsen sen oikean koiranpennun?

Koronapandemian vuoksi lisääntynyt kotoilu ja etätyöskentely on johtanut siihen, että Suomessa on viimeisen vuoden aikana otettu ennätysmäärä koiranpentuja. Pennun valitseminen ja kotiin tuominen on ihanaa ja jännittävää, mutta täytyy myös muistaa, että se tuo mukanaan vuosien sitoutumisen. Vaikka pennun valitseminen ulkonäön perusteella saattaa houkutella, kannattaa pitää mielessä myös muita kriteerejä. Jotta voisit nauttia elämästäsi täysillä uuden karvakaverisi kotiin muuttamisen jälkeenkin, olisi sinun hyvä vastata näihin kysymyksiin ensin.

Tässä on Pawshaken Sannin pentu Cooper

1) Paljonko minulla on aikaa pennulle?

Koiranpentua valitessa tulee rotu miettiä tarkkaan erityisesti pennun energiatason ja liikunnan tarpeen mukaan. Energiataso on yksilöllistä, mutta jokainen koira tarvitsee liikuntaa vähintään kolme kertaa päivässä. Toisille koirille kävelylenkki on tarpeeksi, mutta jotkut tarvitsevat paljon enemmän. Hyvin energiset koirat, joilla ei ole selkeää kohdetta mihin kanavoida energiaansa, voi alkaa käyttäytyä tuhoisasti ja kehittää ei-toivottuja käyttäytymismalleja. Tällaisille koirille tulee tarjota ulkoilun lisäksi psyykkisiä virikkeitä, esimerkiksi aktivointilelujen, kouluttamisen tai ihan fyysisen rasituksen - kuten juoksemisen - muodossa.

Turkinhoito tulee myös miettiä etukäteen. Onko sinulla aikaa harjata koirasi päivittäin takkuuntumisen estämiseksi? Pidempi turkki kestää kauemmin kuivua, ja vaatii enemmän harjausta sekä tarkempaa huolenpitoa, sillä myöskään iho-ongelmat eivät välttämättä näy paksun turkin läpi.

On myös muistettava, ettei koiran tulisi olla koko päivää yksin kotona. Koirat ovat sosiaalisia eläimiä, jotka tulevat yksinäisiksi, stressaantuneiksi ja masentuneiksi, mikäli joutuvat olemaan yksin liian kauan. Onko sinulla tai perheenjäsenilläsi tarpeeksi aikaa koiralle? Etenkin pentuna koira tarvitsee jatkuvaa huomiota. On suositeltavaa ottaa ainakin 4 viikkoa vapaata töistä kun pentu tulee, ja vielä tämänkään jälkeen pentua ei välttämättä pysty jättämään yksin koko työpäivän ajaksi. Suosittelemmekin lemmikinhoitajan palkkaamista, mikäli joudut olemaan pitkiä aikoja poissa kotoa.

2) Rodun valitseminen- puhdasrotuinen vai sekarotuinen?

Mikäli etsit puhdasrotuista koiraa, voit löytää rekisteröityneet kasvattajat Kennelliiton kautta. Puhdasrotuisen koiran etuna on, että voit miettiä etukäteen piirteitä, jotka sopivat sinun elämäntyyliisi. Voit valita esimerkiksi ison tai pienen rodun, hyvin aktiivisen sporttikoiran tai rauhallisemman perhekoiran.

Älä kuitenkaan unohda, että jokainen koira on yksilö, ja pelkkä rotu ei määrittele kaikkea. Koiran kehittyminen riippuu geeneistä, kokemuksista, sosiaalistumisesta, koulutuksesta sekä rakkaudesta ja huomiosta jota se saa sinulta. Mikäli sinulla ei ole tarkkoja kriteerejä pennun suhteen, tarkista paikalliset eläinsuojeluyhdistykset sekä rescueyhdistykset. Luotettavia rescueyhdistyksiä ovat esimerkiksi Rekku Rescue ry, Viipurin Koirat ry sekä Rescueyhdistys Kulkurit ry. Lisäksi SEY Suomen eläinsuojelun kautta voit löytää sinua lähimpänä olevan paikallisen eläinsuojeluyhdistyksen.

Tässä on Pawshaken Ellenin pentu Quinn

3) Pennun valitseminen terveestä ja “eettisestä” pentueesta?

Valitset pennun sitten kasvattajalta tai adoptoituna eläinsuojelun kautta, on tärkeä tietää, että sitä on pidetty hyvissä ja terveellisissä olosuhteissa. Älä sorru ostamaan pentua “väärältä” kasvattajalta vain koska säälit sitä, se olisi heti valmis kotiin otettavaksi tai saisit sen halvemmalla. Juuri tämän takia epäeettisiä kasvattajia edelleen löytyy markkinoilta.

On erityisen tärkeää, että pentu on yli 7 viikkoa vanha kun se erotetaan emästään. Terveystiedot tulisi olla saatavilla ja puhdasrotuisen pennun vanhempien taustatiedot löytyä jalostustietokannasta. Yhdistyksen tai kasvattajan tulisi päästää sinut etukäteen tutustumaan pentueeseen, tai näyttää kuvia paikasta, missä pentu on kasvanut. Kun menet tapaamaan pentuetta, emän tulee olla paikalla. Pentujen ja emän pitää olla puhtaita ja terveitä, eikä ne saa olla pelokkaita tai aggressiivisia.

Tärkeää on myöskin, että kasvattaja on kiinnostunut sinusta, sekä sopivuudestasi pennun omistajaksi. Hyvä kasvattaja kysyy paljon kysymyksiä pennun tulevasta kodista sekä kertoo itse oma-aloitteisesti pentueesta. Lisää hyvän kasvattajan tunnusmerkeistä voit lukea lisää hankikoira.fi:stä.

4) Onko minulla varaa pentuun?

Kasvattajalta hankittu koira on yleensä kalliimpi kuin rescue- tai eläinsuojeluyhdistyksen kautta hankittu. Koiran hankintahinta ei kuitenkaan ole ainoa kulu joka tulee ottaa huomioon koiraa otettaessa - se on vain murto-osa siitä, mitä koira tulee kustantamaan sen koko elämän ajan. Alla on listattuna joitain lisäkustannuksia jotka kannattaa ottaa huomioon koiranpentua valitessa:

  • Ruoka
  • Lelut
  • Pannat, valjaat, hihnat
  • Koiran peti
  • Häkki
  • Mahdolliset koiraystävälliset muutokset kotona, pihassa tai autossa
  • Vuosittaiset ja kuukausittaiset terveyskustannukset
  • Turkinhoito
  • Vakuutus
  • Koulutus
  • Koiran ulkoiluttajat ja -hoitajat

Ota kaikki tämä huomioon (sekä vähän ylimääräistä hätätilanteiden varalle), kun suunnittelet koirasi viikko- tai kuukausibudjettia. Pystytkö tarjoamaan kaiken yllä olevan koiran koko eliniän ajaksi?

Tässä on Pawshaken Natalien pentu Juno

5) Mitä haluan koiraltani?

Olisi ihanaa käydä hakemassa pentu kotiin siltä samalta istumalta kun päättää ottaa koiran. Todellisuus on kuitenkin toisenlainen, ja vaatii paljon ajatusta mitä koiralta haluaa ja miten se sopii omaan elämään. Haluatko pennun, jonka kanssa käpertyä sohvan nurkkaan halailemaan pitkän työpäivän jälkeen? Vai haluatko harrastaa koirasi kanssa paljon ulkoilua ja ehkä tehdä pitkiä vaellusretkiä? Haluatko hyvin aktiivisen vai hieman rauhallisemman pennun? Kun olet tehnyt päätöksen siitä mitä haluat, on pennun valitseminen paljon helpompaa.

Muista oma elämäntyylisi ja vaatimukset kun valitset pentua. Sinun ei myöskään tarvitse valita ensimmäistä pentua joka tulee vastaan. Jos mikään pentueen pennuista ei tunnu sopivalta sinulle, ole valmis myös lähtemään kotiin tyhjin käsin. Pennut nähdessään on hyvin helppoa innostua ja valita pentu siinä hetkessä kun ne ovat kaikki niin suloisia ja heti saatavilla. Kuitenkin jos pentu ei sovi elämääsi, se voi pahimmillaan johtaa koiran käyttäytymishäiriöihin ja perheriitoihin. Tämän takia mikäli sinulla on lapsia, kannattaa jättää heidät kotiin ensimmäisellä kerralla kun menette katsomaan pentuja, jotta pettymys ei olisi niin suuri mikäli sopivaa yksilöä ei heti löydykään.

Tässä on Pawshaken Benin pentu Charlie

Luonnollisestikin pennut ovat ihania ja vastustamattomia, mutta vaativat myös paljon työtä! Ei ole kaukaa haettua verrata pennun hoitoa vauvan hoitamiseen, sillä ne vaativat alussa lähes yhtä paljon huomiota. Nuorilla koirilla on paljon energiaa, ja vaikka kuinka pentuasi kouluttaisit, siitä voi kasvaa hyvinkin itsepäinen teini. Vain muutaman kuukauden aikana suloisesta pienestä pennustasi kasvaa lujatahtoinen teini-ikäinen ja lopulta aikuinen, joka hyvällä tuurilla pitää sinulle seuraa seuraavat 15 vuotta. Ehkä voisit miettiä olisiko vanhempi, rauhallisempi koira sittenkin sinulle parempi vaihtoehto? Esimerkiksi eläinsuojeluyhdistysten kautta voit löytää jo aikuisen, kotia vailla olevan koiran, joka ansaitsee toisen mahdollisuuden. Ja kodittoman koiran adoptoiminen on hyvin palkitseva kokemus!