Kissan kanssa lenkille: miksi, ja kuinka se onnistuu?

Author picture Pawshake

Haluatko laajentaa sisäkissasi ympäristöä? Jos kissaystäväsi oppii kävelemään valjaissa, voitte turvallisesti lähteä tutkimaan ulkomaailmaa! Plussana: valjaisiin tottuneita kissoja on helpompi käyttää kissahoitajalla tai eläinlääkärissä. Siltikin, vaikka jotkut kissat tottuvat valjaisiin ja hihnaan nopeasti, jotkut taas eivät nauti siitä ollenkaan. Kannattaa siis tarkkailla kuinka karva( tai nahka)pallosi suhtautuu asiaan.

Älä erehdy ajattelemaan, että voisit ulkoiluttaa kissaasi täysin samalla tavalla kuin koiria: kissat ja koirat ovat pohjimmiltaan erilaisia. Toisinkuin koirat, kissat näkevät maailman silmiensä kautta - eivätkä esimerkiksi nenänsä. Tämän takia ne tuntevat itsensä turvallisimmaksi tutkaillessaan maailmaa korkealta paikalta. Oudossa ympäristössä, alhaalla vieressäsi, kissasi voi tuntea olonsa suojattomaksi. Niinpä suureen maailmaan ei kannatakaan suinpäin sännätä ilman valmisteluja. Siirry ulospäin pikkuhiljaa ja kasvata ulkona viettämäänne aikaa vähän kerrallaan pidemmäksi. Monia kissoja on helppo kouluttaa ja usein ne lähtevätkin mielellään tutkimaan ulkomaailmaa.

Kuva: Flickr

Askel 1: valjaat
Kissasi ei todennäköisesti ole pitänyt valjaita yllään aikaisemmin. Anna hänen tottua niihin omaan tahtiinsa. Laita valjaat ensin lattialle ja anna kissasi haistella niitä. Jos kaikki menee hyvin, voit kohta laittaa ne kevyesti kissasi päälle. Jos kissasi tuntuu ahdistuvan, jätä hänet rauhaan ja yritä myöhemmin uudelleen. Jos taas kissasi tuntuu pitävän valjaista, palkitse hänet herkulla ja pue valjaat päälle kokonaan. Kun kissasi on tottunut valjaisiin, palkitse häntä herkuin ja kannusta häntä kävelemään sisätiloissa vapaasti. Tällä tavalla kissasi tottuu valjaisiin nopeasti.

Askel 2: hihnassa käveleminen
Huomio: pysyttele vielä sisätiloissa. Nyt voitte alkaa harjoittelemaan hihnassa kävelemistä. Kiinnitä hihna kunnolla valjaisiin, kutsu kissaasi, ja kävele pari askelta. Jos kissasi kävelee kanssasi, palkitse hänet herkulla tai lelulla. Aloita harjoitteleminen vain minuutti kerrallaan ja hitaasti pidennä aikaa päivittäin, kunnes kissasi kävelee vierelläsi tottuneesti ja rennosti. Älä koskaan vedä hihnasta, jos kissasi tekee jotain mitä et haluaisi sen tekevän. Jos hän yrittää kävellä väärään suuntaan, pysähdy ja palkitse hänet heti, kun hän alkaa kävelemään oikeaan suuntaan.

Kuva: Flickr

Kohta 3: Suuren maailman kohtaaminen
Ulkomaailma voi olla pelottava paikka sisäkissoille. Aloita ulkoilu illalla puutarhassasi tai jollain muulla rauhallisella paikalla, joka ei ole kaukana kotoanne. Älä kävele välittömästi ulos, vaan avaa ensin vain ovi. Muista, että ohikulkija, koira tai ohiajava auto voi olla tarpeeksi pelottavaa kissallesi, ettei hän uskalla tulla ulos ollenkaan. Aukaise etuovi ja anna kissasi rauhassa tutkailla ympäristöä ja nuuskia ilmassa olevia hajuja. Jos tämä menee hyvin, voit aloittaa taas yhdellä minuutilla kerrallaan, aivan kuten edellisessä kohdassa. Jos kissasi selkeästi nauttii olostaan, voit pidentää aikaa. Muista aina edetä kissasi ehdoilla. Jos kuitenkin kissasi selkeästi vaikuttaa pelkäävän ja stressaantuvan, eikä tunnu tottuvan ulkoiluun, silloin kannaattaa valjastelu unohtaa ja pitää hänet sisätiloissa. Ei hätää, kissasi pysyy silti tyytyväisenä kun aktivoit sitä kunnolla esim. tasoilla ja erilaisilla leikeillä.

Nauttiiko kissasi valjastelusta? Koulutatko parhaillaan kissaasi kulkemaan hihnassa? Vaikka syksy on hiljaa hiipimässä, vielä tarkenee valjastella - vaikka turkkia olisi vähän vähemmänkin. Lähetä meille kuvasi, kuulemme mielellämme kuinka on sujunut! Voit jakaa niitä Facebookissa tai Instagramissa. Tägää kuviisi #PawshakePaws tai Pawshakefi