Milloin on tarve lähteä käymään eläinlääkärillä?

Milloin on tarve lähteä käymään eläinlääkärillä?

Milloin on tarve lähteä käymään eläinlääkärillä?

15/07/2017

Lemmikinomistajille ja kiireisille lemmikinhoitajille pilkahtaa usein päähän tämä ajatus... "ylireagoinko nyt vain, vai onko lemmikkini oikeasti sairas tai loukkaantunut? Tarvitseeko meidän lähteä eläinlääkäriin, vai meneekö tämä ohi itsestään?"

Emme halua, että kukaan alkaa stressaamaan ja panikoimaan kaikesta - päinvastoin. Haluamme, että voit asennoitua jo ajoissa mahdolliseen eläinlääkärireissuun, jotta sinulla on suunnitelma valmiina. Jos olet huolissasi kissasta, koirasta, marsusta tai hevosesta joka on hoidossasi, on hyvä tietää jo ajoissa mitä tekee, jos jokin tapaturma sattuu.

Useimmat eläimet piilottavat sairauden merkkejä, sillä luonnossa sairaus olisi heikkouden merkki. Heikot ja vanhat yksilöt ovat helppoja saaliita pedoille, ja joutuvat yleensä ensimmäisinä petojen suihin. Tästä syystä varsinkin saaliseläimet eivät yleensä näytä myöskään kipuaan selkeästi, esim. lemmikkikanilla voi olla murtunut jalka, eikä sitä huomaa ennen, kuin se alkaa nilkuttamaan. Useimmat eläimet yrittävätkin käyttäytyä normaalisti niin pitkään kuin mahdollista, mutta tarkkasilmäiset huomaavat pieniä merkkejä lemmikissään - jos vain tietävät mitä etsiä. Tutusta eläimestä omistaja huomaa pienenkin muutoksen käyttäytymisessä, mutta usein muutos on hidasta ja siksi hankalaa huomata. 

Kultainen sääntö

Jos sinulle tulee olo, että lemmikilläsi ei nyt kaikki ole hyvin, älä panikoi ja odota pitkään.

Sen sijaan, tällä yksinkertaisella suunnitelmalla ongelma hoituu: soita eläinlääkärille! Se on helppoa, nopeata ja et tee mitään väärin, vaikka huolesi olisikin aiheeton. Eläinlääkärit ovat varmasti tyytyväisiä, kun pidät huolta eläimestäsi ja haluat hoitaa mahdolliset ongelmat ajoissa - eikä vasta sitten, kun sairaus on pahentunut ja hankalempi hoitaa. Ennaltaehkäisy on aina tärkeintä! Eläinlääkärit voivat neuvoa, mitä seuraavaksi pitäisi tehdä. Jotkut oireet saattavat kertoa jostain alkavasta sairaudesta, ja kuten tiedetään, on pelkästään hyvä jos hoito saadaan aloitettua mahdollisimman ajoissa. Huomio lemmikinhoitajille - teidän tulisi aina saada lemmikinomistajalta heidän suosimansa eläinlääkärin puhelinnumero (on myös kaikenvaralta hyvä, että tiedätte päivystävän eläinlääkärin yhteystiedot). 

Mistä näen, jos lemmikkini on sairas?

Selvin merkki lemmikin sairaudesta on .... yhtäkkinen selittämätön muutos sen normaalissa käyttäytymisessä. Tästäkin syystä on erittäin tärkeätä tehdä meet&greet ja jutella kunnolla omistajan/lemmikinhoitajan kanssa, jotta lemmikinhoitaja voi hieman tietää, mikä on normaalia käyttäytymistä lemmikille ja mikä taas ei. Kaikki lemmikit käyttäytyvät eri tavoin, ja lemmikinhoitajan voi olla hankalempi huomata suurempia muutoksia, mutta kaikista epäilyksistä kannattaa jutella lemmikinomistajan kanssa. Omistaja voi sen jälkeen jatkaa tarkkailuaan, kun on ajantasalla tilanteesta. 

Esimerkkejä käyttäytymisen muutoksista:

  On hyvä huomioida, että muutokset riippuvat siitäkin, mikä eläinlaji on kyseessä. Esim. liskojen ja matelijoiden käyttäytymisessä voi olla osittain erilaisia asioita, joita tarkkailla. Peruskäyttäytymistä voi soveltaa melkein kaikkiin eläinlajeihin.
 • Muutokset vessakäyttäytymisessä - ripulia, virtsaa/ulostaa uusiin/vääriin paikkoihin, ei suostu menemään vessaan lainkaan, yrittää ulostaa/virtsata mutta mitään ei tapahdu, tai vain pientä lirua ... kaikki normaalista poikkeava on huomioitava.
 • Muutokset silmissä - ne voivat erittää nestettä, olla valkoiset, hailakat, punoittavat tai raollaan. Yleisilme näyttää väsyneeltä.
 • Muutokset syömistavoissa - ei syö lainkaan, oksentaa, on todella janoinen, ei juo ollenkaan jne.
 • Muutokset suun alueella - yhtäkkistä voimakasta kuolaamista, veren tai muun eritteen vuotamista, haavaumat jne
 • Yhtäkkinen outo ääni hengityksessä - röhinä, yskintä, hengenhaukkominen, aivastelu
 • Muut muutokset - ontuminen, valitus ja itkeminen, kosketusherkät alueet kehossa, yleinen ilme väsynyt, ei innostu helposti, haluaa vain kyhjöttää paikallaan

Soita eläinlääkärille heti, jos näet jotain näistä merkeistä:

 • Muutokset ikenien tai kielen värissä - erittäin kalpea tai sininen;
 • Hengittäminen on hankalaa / ei pysty hengittämään lainkaan
 • Tärinäkohtaukset
 • Äärinmäinen voimattomuus - ei pysty nousemaan, syömään, kävelemään tai tekemään muita normaaleja toimintoja
 • Äkillinen kipu - huutaa, vinkuu, nilkuttaa tai vartioi jotain tiettyä kehon aluetta (ei anna koskea)
 • Vatsan kohdalta alkaa paisua yhtäkkisesti
 • Tajuttomuus, ei vastaa mitenkään yrityksistä huolimatta
 • Korkea kuume tai alilämpö
 • Verenvuoto


Tämä blogipostaus voi vaikuttaa varsin pelottavalta, mutta älä huoli - todennäköisesti et tule kohtaamaan mitään näin vakavaa.

Kuten ihmisten ensiavussa, on myös lemmikin ensiavussa tärkeää olla  suunnitelma , jota on helppo seurata. Huomioi käytännönasioiden (puhelinnumerot, kuinka pääset eläinlääkärille, kuka jää kotiin jos on tarvetta jäädä, kelle ilmoitat ja milloin..) lisäksi myös henkinen puoli - jos jokin onnettomuus tapahtuu, on tärkeää valmistautua myös henkisesti. Panikointi ei auta hätätilanteessa, vaan on tärkeätä yrittää pysyä rauhallisena ja keskittyä siihen, mitä seuraavaksi on tehtävä. Suosittelemme kaikkia käymään vähintään ihmisten ensiapukurssin, sillä sieltä saa hyviä eväitä siihen, kuinka käyttäytyä missäkin tilanteessa. Vaikka ihmisten ensiapua ei voikaan oikein soveltaa lemmikeille, saa sieltä ajatuksia ja pystyy mahdollisesti toimimaan tilanteessa paremmin. Ja ihan yleisellä tasolla - ensiapukurssi on hyödyllinen kaikille!